X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sateliți artificiali de obicei sînt distruși în acest punct de pe Pămînt

25 oct. 2017,, 02:30   Ştiinţă şi IT
2762 0

Sateliți enormi, stații spațiale și alte obiecte pot avea un efect devastator atunci cînd ajung pe Pămînt.

De aceea, multe națiuni schimbă traiectoria navelor spațiale, trimițîndu-le să cadă în cel mai izolat punct de pe planetă: Punctul Nemo. “Punctul Nemo” (sau “Polul de inaccesibilitate”) se află în Oceanul Pacific și este denumit și „Cimitirul Navelor Spațiale”.

Acest pol desemnează acel loc din ocean care se găseşte la cea mai mare distanţă de Pămînt. Geografii au identificat acest punct în Oceanul Pacific de Sud, la 2.688 kilometri de ţărm. Cea mai mare parte a unui obiect spațial se dezintegrează în momentul în care intră în atmosferă.

Cel mai mare vehicul spațial ajuns aici a fost stația spațială rusă Mir. Aceasta s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific, pe 23 martie 2001, după 15 de ani de funcționare. Potrivit calculelor efectuate ulterior, numai 20-25 dintre cele 142 de tone ale stației spatiale ruse au ajuns în cele din urma în acest cimitir.


Proiectanții sateliților s]nt obligați să demonstreze că produsele lor pot fi dezafectate în siguranță la sfîrșitul duratei de viața a echipamentelor de transmisie și redirecționate controlat către aceasta “orbită cimitir”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?