Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Amenzi usturătoare pentru moldovenii care dau foc la frunze

23 oct. 2017,, 10:01   Societate
2881 0

Chiar dacă riscă să fie sancţionaţi sau să provoace incendii, mulţi moldoveni nu renunţă la obiceiul de a arde resturile vegetale.

Acest mod de a face "curăţenie" este mai des folosit toamna, cînd cad frunzele de pe copaci. Astfel, cei de la Inspectoratul Ecologic de Stat au dispus verificarea cazurilor de acest gen.

Potrivit ecologiştilor, în timpul arderii frunzelor se elimină un fum toxic, care dăunează mediului, dar şi poate provoca boli ale căilor respiratorii sau alergii. Specialiştii vin cu un şir de recomandări de alternativă pentru înlăturarea resturilor vegetale.

„Frunzele căzute, ramurile bolnave care se înlătură, copacii bolnavi care se înlătură pot fi cu uşurinţă predați companiilor care produc brichete, peleţi. La fel, ei pot și depozitați în grămezi şi lăsați pentru iarnă să se discompună", a menţionat Nelian Căpăţînă, şef de direcţie la Inspectoratul Ecologic.

Angajaţii Inspectoratului Ecologic, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, vor efectua controale. Cei care vor da foc la frunze vor primi amenzi.

"Arderea frunzelor daunează nu numai sănătăţii, dar şi bugetului unei familii. Amenda pentru arderea frunzelor pentru persoanele fizice este de la 600 pînă la 1200 de lei. Pentru persoanele juridice - de la 4.500 pînă la 9.000 de lei. Consecințele poluării aerului tot noi le suportăm", a declarat Nelian Căpăţînă.

Potrivit datelor Inspectoratului Ecologic de Stat, în 2015 au fost întocmite aproximativ 5.500 de procese verbale pentru arderea deşeurilor, iar suma amenzilor aplicate în acest caz a ajuns la 2,9 milioane de lei. În 2016 numărul proceselor verbale a fost de circa 3.000, suma amenzilor fiind de 1,7 milioane de lei. Anual, din numărul total al amenzilor pentru arderea deşeurilor, 30 la sută au fost aplicate pentru arderea frunzelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?