Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Rusia a comparat situaţia în Raqqa cu cea la Dresden în anul 1945

22 oct. 2017,, 19:00   Externe
2835 4

Moscova denunță "bombardamentele barbare" de la Raqqa, comparîndu-le cu cele asupra Dresden din 1945

Rusia a denunțat vehement "bombardamentele barbare" ale coaliției conduse de SUA asupra orașului Raqqa - fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria cucerit în această săptămână - care au făcut "mii" de victime civile și care, potrivit ei, amintesc de bombardamentele aliaților asupra orașului german Dresden, în februarie 1945, relatează AFP.

Raqqa, "capitala" califatului proclamat unilateral de Statul Islamic, a "suferit soarta (orașului german) Dresda în 1945, ras de pe fața pămîntului de bombardamentele americane și britanice", a declarat duminică Ministerul Apărării rus, ironizând "declarațiile triumfaliste" ale SUA.

Președintele american Donald Trump a declarat că sfîrșitul califatului Statului Islamic "este aproape" după căderea orașului Raqqa, recucerit de forțele kurde susținute de Washington.


Ministerul Apărării rus susține că ajutorul occident se scurge în prezent pentru restaurarea Raqqa, astfel încît să șteargă amploarea distrugerii sale sale, în timp ce, potrivit lui, cereri de ajutor umanitar din partea Moscovei i-au fost refuzate.

"În ultimii ani, Rusia s-a adresat în mod repetat SUA și capitalelor europene să trimită ajutor umanitar sirienilor care suferă din cauza războiului. Mai mult, am pregătit chiar și o listă cu localitățile în care această asistență este necesară mai întîi, fără a împărți sirienii în 'răi' și 'buni'. De fiecare dată, de la Washington, Paris, Berlin și Londra venea un singur răspuns: nu putem și nu vom face", a afirmat un purtător de cuvînt al Ministerului Apărării rus, generalul Igor Konașenkov, citat de tass.ru.

"Nu există decât un singur motiv pentru aceasta. Acela de a șterge urmele bombardamentelor barbare ale aviației americane ș ale 'coaliției', care au îngropat sub ruine mii de cetățeni pașnici 'eliberați' de SUA", a acuzat el.

Ministerul Apărării rus consideră de asemenea că SUA exagerează importanța strategică a căderii Raqqa, calificând orașul drept "provincial", minor în comparație cu Deir Ezzor (est), unde activează trupele regimului sirian sprijinite de Moscova împotriva elementelor Statului Islamic.

Rusia recurge la bombardamente în Siria din 2015, în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad. Moscova susține că, în ultimii doi ani, forțele siriene sprijinite de aviația rusă au eliberat de sub Statul Islamic 87,4% din teritoriul Siriei, potrivit tass.ru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?