X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Primul parc eolian plutitor din lume, inaugurat în Scoția (VIDEO)

22 oct. 2017,, 01:00   Externe
4170 1

Primul parc eolian plutitor a fost deschis în Scoția în largul coastei nord-estice.

Tehnologia va permite recoltarea energiei eoliene în ape prea adînci pentru turbinele convenționale. Ferma eoliană “Peterhead”, cunoscută sub numele de “Hywind”, va aduce energie electrică în 20 mii de case. Producatorul “Statoil” spune că producția din mare este de așteptat să egaleze sau chiar să depășească turbinele aflate în prezent în funcțiune.

Pînă în prezent, o turbină eoliană uriașă a fost deja montată, în timp ce încă patru așteaptă să fie montate într-un fiord norvegian. În timp ce turbinele sunt in prezent foarte costisitoare, Statoil crede ca in viitor va putea reduce dramatic costurile. „Cred că în cele din urmă vom vedea că parcurile eolieneplutitoare concurează la preț cu cele tradiționale, dar pentru a ajunge acolo va trebui să le producem pe scară largă”, a spus un reprezentant al companiei producătoare.

Vechea tehnologie a fermelor eoliene offshore se bazează pe o platformă ce este fixată de fundul mării, în timp ce noul dispozitiv eolian folosit în cadrul acestui proiect poate să genereze electricitate și în zone cu ape foarte adînci, unde tehnologiile tradiționale nu pot să ajungă.


Potrivit “Statoil”, noile turbine dispun de o tehnologie revoluționară, care le permite să funcționeze și în zone în care adîncimea apei este de pînă la un kilometru.

Turbinele plutitoare pot crea o nouă frontieră pentru energie – dar oamenii de știință de la Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) avertizează că este nevoie de mult mai multe investiții în noi tehnologii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?