Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Moldovenii au sărbătorit Ziua sportului moldav în Italia (Foto)

20 oct. 2017,, 18:51   Sport
2982 0

La începutul lunii octombrie, în orașul Padova, a avut loc Ziua sportului moldav în Italia. Mai mulți conaționali au participat la turneul de fotbal, trîntă, au jucat tenis de masă și au făcut senzație la „sportul minții", șahul.

În ediția din acest an, la turneul de fotbal au participat 16 echipe de fotbaliști moldoveni semi-profesioniști și amatori stabiliți în Italia. Echipele vin din orașele: Bologna, Brescia, Treviso, Cittadella, Ferrara, Vicenza, Mestre, Milano, Padova, Reggio Emilia, Parma, Marghera, Peschiera del Garda, Venezia, Verona e San Dona di Piave.

Evenimentul este organizat de către parohia ortodoxă moldovenească „Naşterea Maicii Domnului" asociația „Moldavi nel Veneto" și „Nistru". Oaspeți de onoare au fost Stela Stângaci, amabasadorul R. Moldova în Italia; domnul Diego Bonavina, şef direcţie sport al primăriei orașului Padova; domnul Gianfranco Bardelle, preşedintele Comitetului Olimpic Italian, regiunea Veneto; doamna Victoria Eşanu, reprezentantă a Biroului pentru Relații cu Diaspora.

„Comunitatea moldovenilor în Italia este una foarte numeroasa si bine integrată. Acest eveniment a devenit o tradiție, promovată cu multa pasiune de către asociațiile din diasporă, în special „Moldovenii din Veneto" și parohia ortodoxă moldovenească din Padova. Mulțumim autorităților locale, care sînt foarte deschise și dispuse spre colaborare", a menționat ambasadorul, Stela Stîngaci.

„Sînt a doua oară la acest eveniment; sunt bucuros că sportul ne unește și ne face să stăm împreună, este motorul care ne ajută la integrare. Împreună vrem să trecem peste orice barieră și vom fi întotdeauna la dispoziția dumneavoastră pentru astfel de evenimente frumoase", a declarat Gianfranco Bardelle, presedintele Comitetului Olimpic National al Italiei în regiunea Veneto.


Câştigătorul turneului de şah este Vladislav Chirpii. De asemenea s-a oferit un premiu special tânărului şahist de 9 ani, Damian Olari. Cel mai bun jucător de tenis de masă a fost desemnat Dumitru Maidan, iar învingătorul trântei a fost tânărul de 18 ani, Nicolae Popa.

Un moment aparte a fost prestaţia sportivă a campionului European şi al Moldovei, atletul paralimpic Ştefan Roşca, care a ridicat greutăţii şi a fost premiat la sfârşit pentru curaj şi perseverenţă.

Evenimentul promovează integrarea cetăţenilor moldoveni în societatea italiană, cultura sportivă şi modul sănătos de viață. De asemenea Ziua sportului moldav oferă oportunitatea de promovare a sportivilor şi atleţilor moldoveni, care muncesc şi locuiesc în Italia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?