Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Care sînt cele mai transparente raioane din Moldova

21 oct. 2017,, 12:30   Societate
3599 2

Raionale Strășeni, Fălești și Soroca sînt cele mai transparente autorități publice locale de nivelul doi din Republica Moldova, comunică NOI.md.

Aceasta este concluzia experților de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, care a realizat un clasament pentru anul 2016 al autorităților publice locale de nivelul II, în baza a nouă criterii de transparență. Criteriile evaluate cuprind competențele și obligațiile cu care sînt investite în mod legal autoritățile publice locale: acesul la informație, achizițile publice, participarea în procesul decizional, administrarea proprietății publice, bugetarea, resursele umane, etica profesională și conflictul de interese, serviciile sociale, investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale.

Astfel, raionul Strășeni a acumulat 59,3 punct din 100 la capitolul transparență, fiind urmat în top de Fălești – 49,5; Soroca – 48,5. Următoarele în clasament se poziționează Ștefan Vodă și Sîngerei. Cele mai netransparente administrații le au, conform topului, raioanele Briceni, Taraclia și Florești.

Potrivit clasamentului, mai mult de jumătate din consilii raionale (19) au pe pagina lor rubrici dedicate transparenței decizionale. Însă patru autorități din 19 nu au completate aceste rubrici și nu includ toate informațiile cerute de lege.

„Cu cît mai multă transparență există în cadrul autorităților locale, cu atît este mai scurt drumul dintre cetățean și mecanismul de luare a deciziilor, cu atît încrederea și capitalul social este mai important pentru țară și societate. Prin urmare, autoritățile locale trebuie să investească în oameni și în standarde de bună guvernare și transparență”, a declarat Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul”.


„Mai multă transparență înseamnă un standard mai înalt de viață. Transparența protejează publicul larg împotriva abuzului de putere al elitei dominante. Am venit în Moldova pentru a spori transparența și lupta împotriva corupției la nivel local”, a spus directorul INEKO, Peter Golias.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?