Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Bodnarenco: Pensiile au fost majorate din contul anulării compensaţiilor

20 oct. 2017,, 18:21   Politică
4004 2

Banii pentru o nouă majorare a pensiilor pentru 65 de mii de pensionari au fost găsiţi din contul anulării compensaţiilor a peste 37,5 mii de cetăţeni.

Această declaraţie a fost făcută azi de către deputata Partidului Comuniştilor (PCRM) Elena Bodnarenco, în timpul dezbaterii proiectului de lege privind modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.

Potrivit ei, din proiectul de lege reiese că cheltuielile pentru acordarea ajutorului pentru anumite categorii de cetăţeni s-a micşorat cu 114,684 mil. lei după anularea indemnizaţiilor lunare (100 sau 180 de lei) pentru 37,5 mii de pensionari.

„Trebuie să le spuneți cetăţenilor adevărul de unde au apărut aceşti bani pentru a doua etapă de majorare a salariilor, de la 1 noiembrie", a afirmat ea.

Viceministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Viorica Dumbrăveanu a spus că indemnizaţia lunară este o măsură temporară, pînă cînd pensia persoanei atinge pragul minim stabilit.

„Mai devreme sau mai tîrziu, ca urmare a indexării, cetăţeanul îşi pierde dreptul de a primi compensaţii. Este necesară informarea corectă a cetăţenilor, compensarea nu face parte din pensie şi nu este supusă indexării", a explicat ea.

Potrivit acesteia, sistemul de asigurări sociale se bazează pe plăţile cetăţenilor. De aceea, oamenii trebuie să fie motivaţi să contribuie la sistem şi să se bucure de toate drepturile prevăzute de legislaţie.

Guvernul a aprobat majorarea pensiei pentru limita de vîrstă pentru 58,4 mii de cetăţeni în medie cu 255 de lei (17,6%), iar pensia de dizabilitate pentru 6,4 mii – cu 274 de lei (28%). Majorarea a avut loc în cadrul celei de-a doua etape a valorificării pentru cetăţenii care au atins vîrsta de pensionare în perioada 2008-2011. Pentru a pune în aplicare hotărîrea Guvernului, va fi necesară alocarea suplimentară a 33,6 milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?