Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Președinția cere recuzarea întregului complet de judecători ai Curții Constituționale

20 oct. 2017,, 12:21   Politică
4204 4

Reprezentanții președintelui Igor Dodon au cerut astăzi recuzarea tuturor judecătorilor Curții Constituționale, în cadrul ședinței instanței, informează NOI.md.

Cererea de recuzare a fost înaintată de consilierul președintelui în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, care a argumentat că judecătorii au încălcat principiul independenței.

Potrivit consilierului, spicherul Andrian Candu ar fi declarat anterior că s-a consultat cu reprezentanții Curții Constituționale în problema declarării interimatului la Președinție, ceea ce constituie o încălcare a Codului jurisdicției Constituționale.

„La 18 octombrie curent, dl Candu, în cadrul unui briefing, a declarat următoarele: «Acum specialiștii mai lucrează, inclusiv cu Curtea Constituțională, pentru a determina cine declanșează procedura…» Analizînd normele citate și raportînd la declarațiile președintelui, stabilim că Curtea a încălcat principiile independenței și legalității, fiind depășită competența materiei de jurisdicție constituțională. Curtea nu are atribuție de consultare a autorităților publice decît prin intermediul hotărîrilor pronunțate”, a explicat Maxim Lebedinschi.

El a mai remarcat că orice consultare oferită de reprezentații Curții în afara ședinței plenare constituie o expunere asupra problemei și participarea în calitate de factor de decizie, ceea ce contravine legislației. Membrii Curții s-au retras în deliberări.


Menționăm că astăzi Curtea Constituțională examinează sesizarea Guvernului cu privire la instituirea interimatului funcției de președinte, în cazul numirii ministrului apărării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?