Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Reprezentantul special al Ucrainei, în vizită la Chişinău şi Tiraspol

20 oct. 2017,, 13:10   Societate
2378 2

Reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea conflictului transnistrean, Victor Krijanovski, a efectuat ieri o vizită la Chişinău şi Tiraspol şi a discutat cu reprezentanţii Moldovei şi ai autoproclamatei RMN problematica transnistreană.

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova Lilian Darii a menţionat la întrevederea cu diplomatul "deschiderea autorităţilor moldoveneşti pentru identificarea unei soluţii viabile cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană". Totodată, oficialul moldovean a reiterat poziţia Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii trupelor şi muniţiilor ruseşti dislocate în stînga Nistrului.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a trecut în agendă problemele majore de pe agenda negocierilor şi abordările Chişinăului pe marginea acestora, printre care: asigurarea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană; deblocarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol; necesitatea eliminării obstacolelor artificiale din calea liberei circulaţii dintre cele două maluri ale Nistrului; deschiderea podului peste rîul Nistru dintre localităţile Gura Bîcului şi Bîcioc.

Totodată, viceprim-ministrul a reiterat importanţa soluţionării acestor probleme, fapt ce va contribui la creşterea încrederii dintre ambele maluri ale Nistrului.

Oficialul ucrainean a accentuat deschiderea ţării sale pentru dinamizarea procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană în cadrul platformelor existente.

La Tiraspol, Victor Krijanovski a fost primit de preşedintele transnistrean, Vadim Krasnoselski, care a comunicat că Transnistria este dispusă să deschidă podul peste Nistru în apropiere de localităţile Gura Bîcului şi Bîcioc, dar cu condiţia că acesta nu va fi folosit în scopuri militare.

Krijanovski a vorbit despre vizita sa recentă la Viena, despre planurile de a vizita Bruxelles-ul, despre întrevederile din Moldova, iar acum şi de la Tiraspol pentru a discuta "un şir de aspecte ale pregătirii pentru şedinţa Consiliului miniştrilor de externe ai OSCE".

"Din cîte am înţeles din comunicarea noastră cu reprezentantul special al OSCE, Wolf Dietrich Haim, Preşedinţia austriacă este interesată să obţină un anumit rezultat în procesul de negocieri pînă la sfîrşitul anului. Ei studiază ce aspecte pot fi avansate. Adoptarea unor documente concrete ar demonstra că procesul de reglementare, deși încet, totuşi se desfăşoară", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?