Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Belarusul vrea să mărească livrările de medicamente în Moldova

20 oct. 2017,, 12:40   Economie
2737 0

Belarusul intenționează să majoreze furnizarea medicamentelor în Moldova, relatează NOI.md.

Acest lucru a fost discutat în cadrul întîlnirii pe care delegația oficială a Belarusului, condusă de directorul general al Societății de Gestionare a Holdingului "Belpharmprom", Valeri Șevciuk, a avut-o cu conducerea Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (AMDM) din Moldova.

Din componența delegației din Belarus au făcut parte reprezentanții producătorilor de medicamente, care au discutat cu conducerea AMDM, subiectele ce vizează înregistrarea și autorizarea medicamentelor și dispozitivelor medicale în Republica Moldova, procedura de formare a prețurilor, problemele cu care se confruntă producătorii beloruși, precum și etapa de pregătire pentru următoarea ședință a Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică moldo-belarusă.

Directorul general al AMDM, Vladislav Zara, a spus că în Republica Moldova sînt înregistrate 4 companii din Republica Belarus, care produc medicamente, cota cărora pe piaţa farmaceutică constituie 2%.


«În prezent, pe piaţă există 99 de preparate farmaceutice, dintre care 73% constituie preparate Rx, adică eliberate cu prescripţia medicilor. Agenția Medicamentului va susţine şi în continuare producătorii din Belarus și va dezvolta cooperarea, în vederea atingerii obiectivului principal: asigurarea calității, siguranței și eficienţei medicamentelor”, a menţionat Vladislav Zara.

El a amintit de Memorandumul de cooperare, semnat săptămîna trecută cu Centrul de Expertiză şi Testare în Sănătate de la Minsk, care este o nouă etapă de parteneriat între autorităţile de reglementare.

La rîndul său, Valeri Şevciuk a spus că autorităţile Belarusului sînt interesate în aprofundarea colaborării cu Moldova. „Sîntem interesaţi să majorăm exporturile de medicamente în Moldova, care este şi o punte de legătură cu Uniunea Europeană. În prezent, tindem să implementăm standardele internaționale în acest domeniu”, amenționat el. Totodată, părțile au discutat posibilitatea organizării seminarelor șiședințelor comune, în vederea realizării schimbului de experiență”, a spus el.

Membrii delegației Belarus au vizitat Laboratorul pentru controlul calității medicamentelor, după care au purtat discuții cu distribuitorii de preparate farmaceutice. Totodată, ei au avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul căreia au discutat problemele de actualitate ale cooperării bilaterale în domeniul sănătății publice, al produselor farmaceutice și îmbunătățirea cadrului legal de încheiere a contractelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?