Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

S-a găsit o modalitate de a reduce costul desalinizării apei

14 oct. 2018,, 19:30   Ştiinţă şi IT
6706 0

Inginerii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (ITM) au cercetat cauza eșecului membranelor pentru procesul de osmoză inversă și au propus o nouă explicație a motivelor pentru care instalațiile de desalinizare, timp de cîteva zile sau chiar săptămîni, nu mai livrează apă potabilă.

Costul industriei desalinizării, sursă importantă de apă potabilă pentru multe regiuni secetoase, a constituit anul trecut peste 13 miliarde de dolari şi se va dubla pe parcursul următorilor 10 ani. Majoritatea stațiilor moderne utilizează procesul de osmoză inversă: apa trece prin membrane şi se curăță de sare. Cel mai costisitor element al acestei tehnologii îl constituie membranele, care se uzează din cauza microorganismelor. Totodată, în procesul de osmoză directă, mai puţin eficient, acest lucru nu se întîmplă.

Cel mai frecvent cauza deteriorării membranei este considerată presiunea înaltă, care este necesară pentru procesul de osmoză inversă şi care influenţează asupra covorașelor cianobacteriene care cresc pe membrane. De aceea, membranele sînt greu de curăţat. Studiul ITM a demonstrat că nu este vorba despre presiune. „La fundul oceanului există o presiune mare, dar ea nu împiedică scafandrul să înoate”, spune Emily Tou, șefa studiului. Dacă presiunea nu este de vină, atunci care este cauza?

Posibil, diferenţa dintre procesele de osmoză directă şi inversă constă în faptul că acestea au efecte diferite asupra stratului suport al membranei pe care este atașat filtrul subțire. Combinația lor reciprocă influențează forma fluxului de apă care trece prin membrană, iar formarea de contaminanți pe suprafața membranei depinde de aceasta, spune Tou. Dacă se va repeta structura membranelor de osmoză directă pentru cea inversă, se poate simplifica în mod semnificativ curățarea lor, comunică MIT News.

Aceasta va permite nu numai reducerea preţului de cost al apei dulci, dar şi sporirea fiabilității staţiilor. „Operațiile de suspendare cauzate de înflorirea algelor pot întrerupe uneori aprovizionarea cu apă pentru cîteva zile sau săptămîni ", spune profesorul John Leenhard, șeful laboratorului ITM în care a fost efectuat studiul.


Tehnologia desalinizării apei cu eficiență de aproape 100% a fost inventată de inginerii de la Universitatea din California, Riverside. Ei au renunţat la osmoza inversă şi au trecut la desalinizarea termică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?