Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Decis! Guvernul cere Curții să declare interimatul funcției de președinte

19 oct. 2017,, 14:56   Politică
8840 22

Guvernul a sesizat astăzi Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte în cazul desemnării ministrului apărării, informeză NOI.md.

Decizia a fost luată la o ședință specială de Guvern. Adresarea repetată a Guvernului către Curtea Constituțională survine după ce zilele trecute instanța a stabilit că Igor Dodon a încălcat Constituția și că în asemenea circumstanțe atribuțiile lui pot fi preluate temporar de spicher sau premier.

Potrivit Executivului, sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării, prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului apărării la propunerea repetată a premieruliu.

„Avem o situație cînd intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Pavel Filip.

Amintim că pe 12 septembrie curent, prim-ministrul i-a propus lui Igor Dodon candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al apărării, aceasta fiind respinsă de președinte. Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă. În consecință, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?