Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Decizia CC este ofensatoare pentru președintele Igor Dodon, opinie

19 oct. 2017,, 09:12   Politică
11425 33

Decizia Curții Constituționale privind interpretarea Constituției în partea ce ține de neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către președinte este ofensatoare pentru Igor Dodon, dar și pentru societate.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Politologul Ernest Vardanean susține că decizia Curții este ofensatoare pentru președintele Igor Dodon pentru că CC ar fi interpretat un cu totul alt articol din legea supremă a statului. „Eu percep această situație ca pe un spectacol murdar pentru că se încalcă și acele norme de drept pe care puterea le interpretează”, spune Ernest Vardanean.

Consilierul președintelui pe problemele juridice, Maxim Lebedinschi, susține că decizia Înaltei Curți este ofensatoare nu doar pentru președinte, dar pentru întreaga țară. Potrivit lui, din punct de vedere juridic, magistrații Curții nu doar au interpretat legea supremă a statului, dar au stabilit reguli noi. „Ei stabilesc termene, proceduri care nu sînt stipulate în Constituție”, spune consilierul.

Jurnalistul Valeriu Demidețchii consideră că o soluție pentru toate problemele create ar fi alegerile parlamentare anticipate. În opinia jurnalistului, actualmente, guvernării nu-i este convenabil să-l înlăture din funcția de președinte pe Igor Dodon.

Curtea Constituțională a decis că refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie motiv de imposibilitate temporară de a-și exercita atribuţiile în cauză şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului sau de primul-ministru, pentru exercitarea acestei obligații constituționale ale șefului statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?