X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Trei pensiuni rurale au fost inaugurate după renovare

19 oct. 2017,, 10:11   Societate
3574 0

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Moldova - rezervația cultural - naturală „Orheiul Vechi” devine mai atractivă și accesibilă, datorită a încă trei pensiuni care au fost inaugurate după importante renovări: „Casa din luncă”, „Casa de sub stîncă” și „Casa Verde”.

Pensiunile rurale și-au îmbunătățit condițiile de cazare, au reînnoit și decorat spațiile de primire a oaspeților pentru a corespunde standardelor turiștilor străini, au lărgit capacitatea de a găzdui oaspeți și au diversificat serviciile. Astfel, unitățile de cazare se alătură circuitului național turistic cu oferta de nișă specifică Republicii Moldova: turism vinicol, gastronomie tradiţională şi aventură rurală.

În data de 18 octombrie 2017 pensiunile rurale și-au redeschis porțile grație sprijinului financiar acordat de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.

Ospitalitatea de care se vor bucura turiștii din partea gazdelor a fost manifestată prin tradiționala întîmpinare cu pîine și sare. În timpul turului de prezentare a fiecăreia din cele trei pensiuni renovate – „Casa din luncă”, „Casa de sub stîncă” și „Casa Verde” – oaspeții evenimentului au putut să participe la activități care se înscriu în oferta turistică specifică: coacerea de pîine pe vatră, obținerea mustului din strugurii zdrobiți la teasc și concerte folclorice.

Daniel Thomson, șeful Departamentului Creștere Economică, misiunea USAID Moldova: „Sondajele cu turiștii străini la plecarea din Moldova arată că vizitatorii străini apreciază cel mai mult ospitalitatea moldovenilor. Or pensiunile rurale întruchipează perfect ospitalitatea prin păstrarea tradițiilor și deservirea turiștilor în mod autentic. USAID și Guvernul Suediei au susținut renovarea pensiunilor rurale pentru a le alinia standardelor internaționale de deservire. Inaugurarea pensiunilor rurale „Casa din luncă”, „Casa de sub stîncă” și „Casa Verde” va contribui la impulsionarea turismul de nișă din Moldova, care poate deveni o industrie sustenabilă și competitivă, oferind locuri de muncă pentru locuitorii de la sate.”


Thomas Alveteg, prim-secretar al Ambasadei Suediei în Moldova: „Guvernul Suediei se alătură eforturilor depuse industria de turism pentru dezvoltarea ofertei turistice a Moldovei, în special în regiuni. Modernizarea unităților de cazare din sate este un pas important spre reinventarea pensiunilor rurale din Moldova ca destinații turistice, ceea ce are drept scop impulsionarea dezvoltării sectorului și, prin urmare, un impact pozitiv asupra economiei țării.”

Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Regîndirea pensiunilor rurale este o activitate pe care ne-am propus-o pentru a dezvolta sectorul turismului și pentru a pune în valoare patrimonial cultural al țării. Aceste activități fac parte din Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea și promovarea rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca primă destinație turistică din țară, pentru că anume aici avem un mare potențial de dezvoltare a turismului rural și cultural - elemente importante care trebuie puse în valoare.”

Pensiunile au beneficiat de programul de asistență al Proiectului de Competitivitate din Moldova „Hospitality + Moldova”, care le-a oferit: suport financiar pentru efectuarea lucrărilor de renovare şi design, consultanţă în crearea şi organizarea condițiilor pensiunii, precum şi asistenţă în promovarea serviciilor turistice. Lucrările de reconstrucție au durat peste 16 luni, valorînd peste 120.000 de dolari, dintre care Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, a alocat aproximativ 60.000 de dolari, iar contribuțiile proprii ale pensiunilor au constituit 60.000 de dolari. Adițional, Proiectul de Competitivitate din Moldova a investit aproximativ 10.000 de dolari pentru realizarea expertizelor de design și arhitectură, dar și pentru promovarea pensiunilor rurale.

„Casa din Luncă” dispune acum de un sistem de încălzire, are o nouă terasă încăpătoare cu geamuri, unde pot fi organizate întîlniri, conferințe și diverse evenimente. Oaspeții au la dispoziție bicilete și o barcă pentru plimbări pe Rîul Răut, iar din grădină nu lipsesc hamacurile pentru relaxare.

Ala Benzin, administrator al pensiunii rurale „Casa din luncă”: Casa din luncă” este prima pensiune rurală din Moldova și este deschisă pentru turiști de 15 ani. Pe parcursul acestei perioade de timp am avut mulți turiști chiar din prima zi după deschidere, din diferite colțuri ale lumii. Pentru fiecare grup de turiști pregătesc bucate tradiționale după rețete tradiționale, așa cum se pregătesc în satul Trebujeni.

„Casa de sub stîncă” vine cu un interior nou, unde turiștii se vor aduna în fața focului din șemineu. Renovate au fost și dormitoarele unității de cazare, care dispune acum de toalete moderne atît în interior, cît și în exterior. Capacitatea de deservire a turiștilor s-a dublat și datorită noii terase, adaptate pentru mese tradiționale și evenimente MICE (meetings, incentives, conferences and events).

Galina Buzilă, pensiunea „Casa de sub stîncă”:Am deschis pensiunea în anul 2006, iar de atunci mergem pe calea turismului rural, un domeniu tare interesant. După ce servim oaspeților bucatele noastre tradiționale, avem o mare satisfacție sufletească, iar ei pleacă mulțumiți. Deși nu înțelegem limba pe care o vorbesc, emoțiile lor spun totul. În acest an am reușit să renovăm pensiunea și să o aducem la standardele solicitate de turiștii străini și cei locali. Avem o terasă cu capacitatea de 45 de locuri și una mai mică-pentru 15 persoane și 13 locuri de cazare și avem o gospodărie frumoasă pe care am construit-o pe parcursul tinereței alături de familia mea.

„Casa Verde” a beneficiat de renovarea integrală a interiorului și schimbarea geamurilor casei. Supusă procesului de modernizare a fost terasa, dar și toaletelor aflate în interior și exterior, iar pensiunea are și un nou sistem de încălzire, ceea ce îi permite să nu depindă de sezonalitatea ofertei turistice.

Ludmila Buzilă, proprietar al pensiunii „Casa Verde”:De la deschiderea pensiunii am avut oaspeți din toată lume, chiar din cele mai îndepărtare colțuri, iar oaspeții noștri își lasă recomandările în Cartea de sugestii. Turiștii care vin aici revin de fiecare dată pentru că spun ei că aici găsesc lucruri autentice și mult suflet. În pensiune avem nouă locuri de cazare, două terase pentru servirea mesei una de vară și una de iarnă și un meniu cu bucate tradiționale.

Odată cu redeschiderea celor trei unități de cazare, s-a ajuns la un număr total de 6 pensiuni modernizate din regiunea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” în cadrul programului „Hospitality + Moldova” al Proiectului de Competitivitate din Moldova. Anterior, grație acestui suport, în circuitul turistic al Republicii Molova au fost incluse unitățile de cazare rurale „Vila Roz” (Trebujeni) și „Rustic Art” (Clișova Nouă). O altă pensiune, „Hanul lui Hanganu” (Lalova, Rezina), beneficiar al programului, urmează a fi inaugurată curînd după renovări. Programul ”Hospitality+Moldova” al Proiectului de Competitivitate din Moldova va continua pînă în 2020, iar alte pensiuni rurale și unități de cazare urmează să beneficieze de asistența în dezvoltarea afacerilor în industria turismului.

Realizările se înscriu în activitățile Memorandumului de Înțelegere privind asistența oferită în vederea susținerii dezvoltării și promovării Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” în calitate de destinație turistică în perioada 2016-2017. Documentul prevede un set de acțiuni menite să contribuie la dezvoltarea regiunii ca obiectiv turistic sustenabil, inclusiv oferirea de asistență tehnică și financiară pensiunilor rurale și centrelor meșteșugărești din regiune.

În prezent, doar aproximativ 10 din 26 de pensiuni rurale înregistrate în Republica Moldova oferă turiștilor condiții de cazare conforme standardelor occidentale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?