Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Grecia cere o extindere a criteriilor de relocare a migranților în UE

18 oct. 2017,, 20:00   Externe
2501 0

Ministrul grec pentru migrație a exprimat dorința țării sale ca programul de relocare a refugiaților în UE să fie extins la alte cetățenii decît cele prevăzute în prezent și mai ales la minorii neînsoțiți.

"Dorim o extindere a relocării unor refugiați care nu îndeplinesc în prezent criteriile stricte" cerute, a declarat Yannis Mouzalas pentru presă de pe aeroportul din Atena. De o asemenea măsură ar urma să beneficieze și "cîteva sute de minori neînsoțiți, indiferent de cetățenia lor: un minor este un minor", a insistat ministrul citat de AFP.

El a făcut aceste declarații cu ocazia trimiterii în Franța a unui grup de "relocați" — 231 de persoane, dintre care 187 de sirieni, una dintre cele mai mari plecări din cadrul acestui program inițiat în septembrie 2015 pentru a ușura situația Greciei și Italiei, depășite de numărul de migranți. Acest program este pe cale să se încheie în Grecia, majoritatea persoanelor eligibile, circa 25 mii de oameni, găsind o țară de primire.

Refugiații pentru care Mouzalas evocă o extindere a criteriilor de relocare sunt cei sosiți în Grecia înainte de intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia, din 20 martie 2016. "Pentru cei sosiți după (această dată), trebuie să se lucreze asupra problemei", a spus el.

Pînă în prezent, doar persoanele avînd o cetățenie cu o rată de acceptare pentru azil de cel puțin 75% pot beneficia de program, irakienii, de exemplu, fiind din start excluși.


Odată cu grupul plecat miercuri din Atena, Franța va primi 4.322 de persoane relocate din Grecia, ceea ce o clasează pe locul doi printre țările de primire europene, după Germania, cu 4.838 de migranți. Inițial, Franța s-a angajat să primească 12.000 de refugiați, însă candidaturile eligibile sunt mai puține.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?