X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Candu, despre impactul deciziei de ieri a Curții Constituționale

18 oct. 2017,, 15:48   Politică
4823 5

Spicherul Andrian Candu a explicat astăzi ce urmează după hotărîrea pronunțată ieri de Curtea Constituțională, comunică NOI.md.

El a remarcat că decizia de ieri nu suspendă mandatul președintelui Dodon, ci doar clarifică o situație de blocaj instituțional și oferă soluții la depășirea acesteia, în cazul dat în problema numirii ministrului apărării. Urmare a deciziei Curții, Guvernul ori Parlamentul urmează să sesizeze din nou Curtea Constituțională pentru constatarea interimatului funcției de președinte, a relatat Candu.

„După ce primim acest aviz, spicherul va semna în calitate de președinte interimar decretul de numire în funcție a ministrului apărării și va primi jurămîntul. Orice alte afirmații în privința suspendării președintelui sau blocajului activității lui sînt doar speculații”, a declarat Candu. Cel mai probabil, adresarea repetată la CCM va avea loc mîine.

Politicianul a numit drept aberații scenariile precum că în perioada preluării interimatului funcției de președinte, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, ar putea fi numit premier. El și-a exprimat regretul și în legătură cu declarațiile aprinse făcute la adresa membrilor Curții de către Igor Dodon. „Consider că aceste declarații au depășit limita. Ele sînt greșite și inadmisibile”, a punctat Candu.

El a admis că hotărîrea de ieri a CCM oferă temei guvernării pentru a iniția procedura de impeachment în privința lui Dodon, dar a explicat de ce puterea nu o va face.


„Încercăm să vedem situația și să acționăm astfel încît să o deblocăm și nu să o blocăm. Nu e cazul să-i dăm dlui Dodon posibilitatea să înceapă o campanie electorală, să se victimizeze. Da, există motive, spune Curtea, dar procedura de impeachment este de lungă durată”, a adăugat spicherul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?