Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Spitalul raional Călăraşi va fi eficientizat energetic

18 oct. 2017,, 16:42   Societate
1931 0

Pînă la sfîrşitul lunii octombrie Spitalul raional Călăraşi va fi conectat la rețeaua de încălzire, însă acesta va fi ultimul an cînd instituţia va folosi sistemul termic vechi.

În anul 2018, urmează să fie finalizat un proiect de eficientizare energetică a spitalului din această localitate, susținut financiar de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova", notează MOLDPRES.

“Investiția Guvernului Germaniei este mai mult decît binevenită, pentru că ne va ajuta să renovăm centrala termică și să instalăm trei cazane noi pe gaze naturale. Cele de acum sînt foarte vechi și au fost date în exploatare încă în anul 1975. De asemenea, un element foarte important este și instalarea unui sistem termic solar, altfel spus colectoare solare, care ne vor permite să producem apă caldă menajeră pentru necesitățile spitalului", a relatat Silvia Bobescu, directorul Spitalului raional Călăraşi, în cadrul unei recente vizite la Călăraşi a jurnaliştilor interesaţi de proiectele de dezvoltare regională.

“Ne aşteptăm la economii considerabile pentru bugetul raionului. Noul echipament ne va permite să optimizăm cheltuielile de întreţinere a spitalului, mai ales în perioada rece a anului, cu aproximativ 30%. În fiecare an în spital sînt internaţi în medie şapte mii de pacienţi, cărora sîntem obligaţi să le oferim condiţii optime. Totodată, avem responsabilităţi faţă de contribuabilii germani, ceea ce înseamnă că toate lucrările planificate trebuie să fie executate în timp util şi fără pierderi”, a precizat, solicitat de MOLDPRES, Sergiu Artene, preşedintele raionului Călăraşi.

Potrivit şefului administraţiei raionale, la Călăraşi există deja experienţe de eficientizare energetică a clădirilor publice, “iar rezultatele sînt mai mult decît optimiste, ceea ce ne motivează să dorim să implementăm mai multe proiecte în acest sens”. “Toate acestea se înscriu în capitolul privind eficienţa energetică în clădirile publice din cadrul Strategiei de dezvoltare socio-economică a raionului Călăraşi, de la care avem mari aşteptări”, a specificat Sergiu Artene.


La rîndul său, Viorel Jardan, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), a subliniat că “eficientizarea energetică a edificiilor publice este un subiect sensibil, căruia de fapt îi aparţine viitorul”. “Luate în parte, asemenea proiecte sînt deosebit de importante la nivel local, însă per ansamblu acestea vor constitui securitatea energetică a ţării, vor contribui la modernizarea infrastructurii şi la integrarea în piaţa europeană a energiei”, a menţionat directorul ADR Centru.

Pentru eficientizare energetică au optat mai multe administraţii locale, care au înaintat în ultimii ani spre implementare proiecte de dezvoltare regională. Astfel, din cele 28 de programe preconizate să fie lansate în ţară pe parcursul anului 2017, mai multe prevăd anume asemenea lucrări. Pe lîngă instituţia medicală de la Călăraşi, în prezent sînt desfăşurate lucrări de eficienţă energetică la Centrele de Sănătate Drochia, Edineţ, spitalele din Cantemir, Orhei etc. Or, eficienţa energetică a spaţiilor publice devine o poziţie prioritară în dezvoltarea regională a R. Moldova, alături de asigurarea cu apă şi canalizare, drumurile de acces şi managementul deşeurilor.

Costul proiectului de la Spitalul din Călăraşi este de circa 500 de mii de euro. Partenerii programului sînt ADR Centru, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), Consiliul raional Călăraşi şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Proiectul “Modernizarea serviciilor publice locale în R. Moldova" este implementat de GIZ în parteneriat cu MADRM și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Uniunea Europeană, Guvernul Romîniei, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Vizitarea şantierului de la Spitalul raional Călăraşi a făcut parte dintr-o deplasare organizată la 10 octombrie pentru jurnalişti de către Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?