Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Denis Roșca – omul encicplopedie, care a adunat într-o carte 1800 de moldoveni (VIDEO)

22 oct. 2017,, 10:00   Societate
16130 0

Astăzi vă invităm să-l cunoașteți pe un moldovean care a adunat timp de patru ani biografiile a 1800 de concetățeni de ai noștri care, în diferite timpuri, au scris istorie, realizînd lucruri uneori necunoscute de noi.

Denis Roșca este o enciclopedie vie, care, ore în șir, ar putea povesti despre moldovenii cunoscuți și mai puțin cunoscuți, care s-au remarcat în diferite domenii atît în țară, cît și peste hotarele ei. El este persoana care poate demonstra că poți să te naști în Republica Moldova, într-o familie cu posibilități financiare reduse, dar să ajungi să gestionezi o afacere care valorează cît trei bugete anuale ale țării din care vii. Pentru a obține succes, nu este neapărată nevoie de bani, relații sau alte lucruri, dimpotrivă, e nevoie de multă dorință și străduință. Denis este originar din raionul Hîncești. De profesie economist, în 2016 el publică o lucrare ce ține mai mult de istoria personalităților din Moldova, care au realizări importante și care uneori au schimbat chiar și istoria.

„Cartea de aur” este o lucrare la care a muncit peste patru ani și care întrunește în sine 1800 de moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan. Deși la început această carte trebuia de fapt să fie un calendar, totuși, în procesul de lucru, Denis Roșca și-a dat seama că avem mult prea mulți oameni buni care merită să fie incluși în acest ”calendar”. Așa a ajuns ca dintr-un număr de 5000 de persoane să-i aleagă pe cei mai buni 1800 și, într-un final, a publicat o adevărată enciclopedie a moldovenilor – „Cartea de aur”.


Volumul cuprinde cinci domenii de bază: știința, arta, activitatea în afara țării, sportul și religia.

Recunoaște că în procesul de selectare a persoanelor a cunoscut istorii care l-au surprins. Drept exemplu poate fi și Ion Lazarenco-Tiron, înotător moldovean care a atins performanțe greu de crezut.

„Istoria moldovenilor care au cucerit Everestul, lucru imposibil pentru unii, sau istoria băiețelului de 8 ani, originar din Republica Moldova, care a fost adoptat de o familie din SUA și a ajuns peste ani să formeze cea mai mare companie de producere a chitarelor – Compania Gibson. La chitarele produse de compania lui au cîntat chiar și cei din The Beatles, iar șirul istoriilor poate continua la nesfîrșit”, a povestit emoționat eroul nostru de astăzi.

„În momentul în care am scris această carte, a dispărut îndoiala că, născîndu-te în Moldova, nu ai șanse să te realizezi. O bună parte dintre oamenii care au obținut premiul Nobel accentuează faptul că sînt din Moldova. Noi trebuie să îi facem pe tineri să înțeleagă că oameni care s-au născut în aceeași țară, ca și ei, au mers la aceleași școli și au reușit să înregistreze un succes impunător, lipsa banilor nefiindu-le un impediment”, a punctat Denis Roșca.

Sînt foarte mulți moldoveni care au ajuns numărul 1 mondial. De cele mai multe ori, pentru a înregistra o performanță, o persoană are nevoie doar de spiritul de competiție și de dorința de a realiza ceva. Denis Roșca a recunoscut faptul că deja are material suficient pentru a face cel de-al doilea volum al enciclopediei „Cartea de aur”, care va include personalități la fel de interesante ca cele din primul volum și care au în palmares succese la fel de mari ca și cei din primul volum. În carte, practic, nu se regăsesc politicieni, asta pentru că, după cum spune chiar autorul, nu a știut cum ar putea aprecia criteriul de excelență la aceștia. În schimb, rezultatele oamenilor de știință sau al celor care au reușit să construiască adevărate imperii în afaceri sînt palpabile.

Eroul nostru de astăzi își dorește foarte mult ca într-un an să vadă lumina tiparului și cel de-al doilea volum al „Cărții de aur”.

„În noul volum vor intra foarte mulți tineri cu realizări importante. Bunăoară, am descoperit că avem foarte mulți moldoveni la Hollywood, iar tînărul care creează roboțeii pentru «Transformers» este din Basarabeasca”, a remarcat cu mîndrie Denis.

„Cartea de aur” pornește într-un turneu prin Italia. Aceasta va fi prezentată atît diasporei, cît și străinilor, care trebuie să cunoască meritele moldovenilor apreciate pe plan mondial. Cei care au făcut posibil acest turneu sînt: Ludmila Posilețcaia, fondatoare Aster Club Roma, și Carolina Tihohod, fondatoarea agenției „Mille Fiori” din Moldova. Turneul se va desfășura în trei orașe, sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

Denis Roșca este omul care, într-o simplă discuție, îți poate trezi mîndria față de țara natală, invocînd istorii ale oamenilor ce au reușit să obțină ceea ce și-au dorit prin muncă și nu s-au plîns niciodată pe lipsă de resurse.

Dacă vrei să fii protagonistul campaniei noastre și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta irepetabilă, te îndemnăm să trimiți un mesaj pe adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md.

Iar noi, în fiecare zi de duminică, te invităm să citești file din istoria unor moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?