Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Prejudiciul adus prin explorarea zăcămintelor de substanţe minerale utile a fost evaluat la 39 mil. lei

16 iul. 2013,, 10:17   Economie
5136 0
Foto: hq.md
Prejudiciul cauzat mediului prin explorarea zăcămintelor de resurse minerale în Moldova în ultimii trei ani a constituit 39,2 mil. lei ($3,1 mil.). Aceasta este concluzia auditorilor Curţii de Conturi (CC), făcută publică luni, într-o şedinţă de control al activităţii Ministerului Mediului şi a structurilor subordonate acestuia: Agenţia pentru Geologie şi Resurse Minerale, Inspectoratul Ecologic de Stat şi Expediţia Hidrogeologică.

Agenţia "Infotag" comunică cu referire la datele CC că în perioada respectivă, 33 de agenţi economici au primit autorizaţii pentru explorarea şi exploatarea unui număr de 37 de cariere.

Auditorii constată că şi autorizaţiile au fost eliberate cu abateri, iar explorarea subsolului nu s-a efectuat în modul corespunzător. Astfel, comitetul de pe lîngă minister nu a elaborat nici pînă acum reguli unice pentru participanţii la concursurile pentru explorarea zăcămintelor şi acestea au fost cîştigate de companii selectate de fapt în mod arbitrar.

De exemplu, dreptul de extracţie în cariera de nisip Vărăncău cu suprafaţa de 9,3 ha din raionul Soroca a fost acordat firmei care a oferit cel mai mic preţ pentru exploatarea terenurilor.

Tot în raionul Soroca, la cariera Gherlina, cu suprafaţa totală de aproape 21 ha, dreptul de explorare a fost acordat unei companii care a acceptat să folosească doar 6,9 ha şi doar în scopuri agricole.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?