Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Novac: Sinceritatea partidelor de la 2009 încoace lasă de dorit

18 oct. 2017,, 11:30   Politică
1745 0

Sinceritatea partidelor politice din Republica Moldova, de la 2009 încoace, lasă de dorit.

Fiecare partid politic încearcă să se manifeste diferit și să-și promoveze ideile promise cetățenilor în campaniile electorale. Însă nu de fiecare dată se reușește să se realizeze tot ceea ce se propune.

Declarația a fost făcută de către deputatul PSRM, Grigore Novac, la dezbaterile publice cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit lui Grigore Novac, consecvența în acțiuni e diferită de la un partid la altul. În ultimii ani, multe partide politice s-au înregistrat la Ministerul Justiției, însă doar unele sînt active, altele nu se manifestă în niciun fel. Deputatul remarcă faptul că de cele mai multe ori acestea se activizează în timpul campaniilor electorale, odată la patru ani, și se dau cu părerea ce trebuie de făcut și cum de guvernat. Pe de altă parte, spune deputatul, în prezent sînt active partidele care au fost la guvernare în ultimii ani, iar acum sînt în opoziție și de asemenea se dau cu părerea despre ce e bine și ce e rău.

„Din 2009 și pînă nu demult au fost la guvernare, au creat mai multe alianțe, iar acum se declară în opoziție. Pe cît de mult au dreptul moral să arate cu degetul că, uite, ceva nu e bine, e la discreția fiecăruia în parte. Cel puțin sinceritatea lor, în opinia mea, lasă de dorit. Fiecare partid încearcă să se manifeste în felul lor și să promoveze acele idei și revendicări care au fost promise cetățenilor. Încrederea populației reiese din acțiunile partidelor politice și atunci cînd consecvența în acțiuni și tot ceea ce se promovează partidul nu este cea dorită, evident că se reflectă în încredere”, a declarat Grigore Novac.

Potrivit deputatului, nici partidului pe care îl reprezintă, PSRM, nu de fiecare dată îi reușește să realizeze tot ceea ce și-a propus, în particular de aceea că orice acțiune desfășurată dă naștere unor contra-acțiuni. Grigore Novac nu crede în declarațiile precum că partidele politice se bucură de cea mai joasă încredere din partea populației. În cazul PSRM, spune deputatul, sondajele arată o altă situație. „Nu este cazul tuturor partidelor. Noi nu putem să acordăm mare atenție celor care încearcă să ne spună ce trebuie noi să facem. Vă puteți promova ideile voastre, nimeni nu vă încurcă și nimeni nu vă zice nimic”, a conchis socialistul.

Potrivit lui Grigore Novac, clasa politică din Republica Moldova, este supusă unei schimbări de poziție, dar este regretabil faptul că actorii politici care stau în spatele acestor acțiuni de schimbare, sînt acei care nu au reușit să se impună pînă acum și nu au reușit să facă ceva. „Cam dificil de anticipat niște puncte, unde opoziția ar putea găsi limbaj comun cu actuala putere. Sunt multe acțiuni care înclină balanța cu totul în altă parte și nu ne putem apropia unul de altul”, a spus Grigore Novac.

Dezbaterile publice cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, constituie ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?