Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ultima oră! Curtea Constituțională dă undă verde pentru suspendarea lui Dodon

17 oct. 2017,, 15:54   Politică
19033 45

Respingerea de către președinte a candidaturii propuse de premier la funcția de ministru al apărării reprezintă o obstrucționare deliberată a procesului legal și o sfidare a Constituției.

Constatarea aparține Curții Constituționale, care s-a expus astăzi asupra sesizării depuse de premierul Pavel Filip privind numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării, candidatură respinsă de Igor Dodon.

Curtea a constatat că șeful statului, prin refuzul de a-și îndeplini obligațiunea constituțională, a încălcat grav prevederile Constituției, ceea ce poate servi drept temei pentru suspendarea acestuia din funcție.

„Blocajul instituțional a fost generat de acțiunile deliberate ale președintelui și neexecutarea hotărîrii anterioare a Curții. Refuzul de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidatului propus constituie o încălcare gravă a jurămîntului și creează circumstanțe pentru inițierea procedurii de suspendare din funcție a președintelui, în conformitate cu articolul 81 al Constituției”, se arată în decizia Curții.

Astfel, Curtea Constituțională a hotărît că în asemenea cazuri atribuțiile președintelui pot fi preluare temporar de prim-ministru sau de președintele Parlamentului.


„Refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile, cauză ce justifică instituirea interimatului funcției care se asigură în ordine de președintele parlamentului sau de premier, pentru exercitarea obligațiilor constituționale ale președintelui”, se arată în decizia Curții.

Curtea a mai stabilit că putere reală de decizie în ceea ce privește revocarea sau numirea unui ministru aparține exclusiv prim-ministrului, în timp ce președintele are doar un rol de arbitru și trebuie să rămînă neutru din punct de vedere politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?