Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Predicție: explozie solară fatală!

22 oct. 2017,, 14:01   Ştiinţă şi IT
5880 0

În următorii o sută de ani va avea loc o explozie puternică a energiei solare, care va duce la dereglarea funcționării sistemului energetic din întreaga lume, la deteriorarea sateliților și deconectarea Internetului.

Accidentele tehnogenice rezultate pot duce, de asemenea, la pierderi umane. La această concluzie au ajuns specialiști americani de la Universitatea Harvard, informează publicația New Scientist.

Oamenii de știință au analizat datele despre erupțiile solare care s-au produs. Ei au estimat probabilitatea apariției super exploziilor, inclusiv ale acelora care sporesc luminozitatea Soarelui cu 30% și care sînt în stare "să elimine" stratul de ozon de pe Pământ. Se crede că în timpul acestor evenimente se eliberează o energie de circa 1036 erg/s, care are un nivel ridicat al luminozității, mai mare decît cea obișnuită a Soarelui (1033 erg pe secundă). Astronomii au înregistrat la unele stele de tip solar și mai multe explozii, pînă la 1038 erg. Însă astfel de explozii au loc aproximativ o dată în 20 de milioane de ani.

Conform concluziilor cercetătorilor, adesea se întîlnesc super explozii mai puțin intense, cu o energie de aproximativ 1032 erg. Astfel, "super furtuna" solară din anul 1859 a condus la o furtună geomagnetică, cunoscută sub denumirea de Evenimentul Carrington. Aceasta a cauzat perturbări în rețeaua telegrafică din Europa și din SUA, precum și aurore în culori vii la latitudini joase. Cu o probabilitate mare o asemenea explozie poate avea loc înainte de sfîrșitul secolului al XXI-lea, în rezultatul acesteia se vor defecta sateliții de pe orbite, pasagerii aeronavelor vor primi o doza mare de radiații, va fi perturbată funcționarea sistemelor electrice și ale acelora de răcire de la centralele nucleare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?