Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Piscicultura prosperă în Gura Bîcului (VIDEO/FOTO) ©

11 aug. 2018,, 09:25   Societate
25036 0

Piscicultura în Moldova este sprijinită de puțini entuziaști.

Dintre aceștia fac parte și specialiștii de la SA „Piscicola Gura Bîcului”, în a cărei proprietate se află cîteva iazuri, dintre care cel mai mare are o suprafață de aproape 300 de hectare. Echipa de filmare a NOI.md a urmărit îndeaproape procesul de menținere a ecosistemului în crescătorie și procedura de capturare a puietului.

Gospodăria piscicolă de la Gura Bîcului este cea mai mare din Moldova. Suprafața totală a lacurilor în care pe parcursul anului este crescut puietul de pește este de 365 de hectare. Iazul de îngrășare care este cel mai mare, ocupînd cea mai mare parte a crescătoriei de pești. Un angajat al SA „Piscicola Gura Bîcului”, Oleg Andronic, a familiarizat echipa de filmare a NOI.md cu regimul de funcționare a cele mai mari gospodării piscicole. El a spus că puietul ajunge în iazul de hrănire după ce peștele acumulează greutatea necesară în crescătorii. Gospodăria piscicolă din Gura Bîcului dispune de un iaz de creștere cu suprafața de 12 hectare și patru iazuri de șase hectare. În perioada coborîrii temperaturii apei, puietul este plasat în iazuri de iernat, suprafața fiecăruia dintre care nu depășește două hectare.

Întreprinderea din Gura Bîcului este bogată în specii de pești care se reproduc. Experții cresc crap ierbivor, novac, cosaș, crap, biban, șalău, caras și alte specii de pești. SA „Piscicola Gura Bîcului” se mîndrește cu prezența în lacurile sale a crapului chinezesc, crescut în colaborare cu Staţiunea de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Pisciculturii (SCŞDP). O astfel de faună bogată este un bun prilej pentru un pescuit excelent, care poate fi practicat aici nu numai în timpul verii, ci și în timpul iernii. Cu toate acestea, cel mai mare aflux de pescari, potrivit lui Oleg Andronic, se înregistrează în perioada cuprinsă între sfîrșitul lunii august și începutul lunii septembrie.

Pescuitul aici poate fi realizat atît cu undița, cît și cu un amortizator de cauciuc. Toți cei care doresc să-și petreacă timpul în aer liber cu folos sînt așteptați la piscicola SA „Piscicola Gura Bîcului” pe tot parcursul anului. Gospodăria piscicolă se află la 50 km de Chișinău, în imediata vecinătate a Nistrului, în locul unde în el se varsă rîul Bîc.

Anterior, echipa de filmare a portalului NOI.md a vizitat gospodăria piscicolă de la Ivancea, raionul Orhei. În proprietatea SA „Piscicola Ivancea” se află un lac și o zonă de reproducere a puieților. Aici au fost create toate condițiile necesare pentru ca pescarii și turiștii să poată rămînea peste noapte. Directorul SA „Piscicola Ivancea”, Victor Marahovschi, a comunicat că taxa pentru pescuitul în iazul local pornește de la 50 de lei pe zi.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?