Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cea mai eficientă metodă prin care studenţii pot învăţa

2 ian. 2018,, 05:00   Societate
4886 0

Studenţii din prezent aleg să studieze de pe noile tehnologii precum smartphone-uri, tablete sau e-readere.

Însă un studiu sugerează că aceştia învaţă mult mai eficient atunci cînd citesc cărţi în formă printată.

Profesorii, părinţii şi politicienii admit creşterea şi influenţa tehnologiei, în mai multe şcoli fiind implementate tehnologii precum cărţile digitale. Conform Business Insider, în 2009, California implementa o lege prin care toate cărţile facultăţilor trebuiau transferate pe dispozitive electronice pînă în 2020. În prezent, specialiştii în educaţie au analizat diferenţele dintre citirea textelor în print sau de pe dispozitivele digitale.

Deşi noile forme de texte sînt mult mai accesibile şi mai uşor de transportat, fiind preferate de mulţi tineri, acest lucru nu înseamnă că studenţii vor învăţa mai eficient de pe ele. Studiul prezintă o discrepanţă semnificativă. Deşi studenţii au declarat că învaţă mult mai bine de pe mediile digitale, performanţele lor sînt în scădere.

În urma analizării unor cercetări realizate încă din 1992, s-a descoperit că studenţii pot înţelege mult mai bine informaţiile din textele printate. Acest fapt pare asociat efectului de întrerupere pe care derularea paginii (scrolling) îl are asupra comprehensiunii. Pentru a explora aceste diferenţe, echipa a realizat trei studii. În cadrul primului studiu studenţii şi-au notat preferinţele. După citirea a două pagini, atît în format digital, cît şi print, au avut de îndeplinit mai multe sarcini, printre care descrierea subiectului principal al textului şi furnizarea unui conţinut relevant din ceea ce îşi aminteau.


În urma studiului, specialiştii au ajuns la cîteva concluzii. Studenţii au preferat într-un număr marea utilizarea mediilor digitale. De asemenea, au citit mult mai rapid varianta online decît cea tipărită. Ei au considerat că înţeleg mult mai bine atunci cînd citesc online decît în print. Paradoxal, comprehensiunea a fost mult mai bună atunci cînd au citit varianţa tipărită decît cea online. Mediul nu a fost un factor definitor privind înţelegerea ideii principale a textului. Dar atunci, cînd au fost adresate întrebările specifice, s-a dovedit că participanţii au reuşit să înţeleagă mai bine textul tipărit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?