X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Ziua Internațională a Spălatului pe Mîini

16 oct. 2017,, 11:00   Societate
2468 0

La 15 octombrie este marcată Ziua Internațională a Spălatului pe Mîini, noteză NOI.md.

Aceasta este dedicată sensibilizării și conștientizării importanței spălării mîinilor cu săpun ca o modalitate eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor. Mesajele acestei zile sînt orientate spre:

– promovarea și sprijinul unei culturi globale și locale în ceea ce privește spălatul mîinilor cu săpun;

– direcționarea atenției asupra în ceea ce privește spălatul mîinilor cu săpun în întreaga lume

– creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile spălatului mîinilor cu săpun.


Pentru anul curent a fost propusă tema „Mîinile noastre, viitorul nostru”, amintindu-ne că spălatul mîinilor ne protejează propria sănătate și ne permite să construim viitorul nostru, precum și a comunităților noastre și a lumii. Gîndindu-ne la viitor, ne străduim să fortificăm sănătatea, bunăstarea și productivitatea pentru noi înșine, pentru familiile noastre și pentru comunitățile noastre. Spălatul mîinilor este o modalitate accesibilă și eficientă de atingere a acestor obiective.

Spălatul mîinilor cu săpun este cheia protejării sănătății publice și o bază pentru controlul infecțiilor.

În fiecare an, pneumonia și diareea ucid 14 milioane de copii sub cinci ani. Acest comportament simplu de spălare a mîinilor cu săpun poate salva vieți, reduce în jumătate decesele asociate cu diareea și decesele de infecții respiratorii acute - cu un sfert.

La nivel global, doar 19 la sută din populație se spală pe mîini cu săpun după folosirea toaletei sau după schimbarea scutecului unui copil.

În Republica Moldova, conform Studiului calității apei potabile, sanitaţiei şi practicilor de igienă în instituţiile preşcolare, majoritatea copiilor se spală pe mîini, în instituțiile preșcolare, mai mult de trei ori pe zi. În sectorul rural, în grupele de creșă – 0,3 la sută dintre copii se spală pe mîini numai odată, 0,8 la sută - de 2 ori și 6,9 la sută - nu mai mult de trei ori. În sectorul urban, acest indice este cu mult mai favorabil, practic toți copiii se spală pe mîni mai mult de trei ori pe zi. În grupele de grădiniță, de asemenea, situația la compartimentul vizat este mai precară în sectorul rural, unde 1,6 la sută dintre copii se spală pe mîni mai puțin de trei ori pe zi, iar 4,2 la sută - numai de trei ori pe zi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?