X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

La Chișinău e sărbătoare

14 oct. 2017,, 13:01   Capitala
2424 0

Chișinăul își sărbătorește Hramul.

Nici vremea posomorîtă nu i-a ținut acasă pe petrecăreții care au venit să admire platourile amenajate de-a lungul bulevardului Ștefan Cel Mare, să urmărească programul artistic din Piața Marii Adunări Naționale, dar și să guste din bucatele pregătite cu ocazia sărbătorii. În acest an capitala marchează 581 de ani de la prima atestare documentară, transmite IPN.

După depunerile de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare şi Liturghia de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, în lipsa primarului general, care este suspendat, sărbătoarea a fost inaugurată de primarul interimar Nistor Grozavu. „Fie ca sărbătoarea de astăzi ,Acoperămîntul Maicii Domnului, să fie un prilej ca Maica Domnului să ne dea respectul, înțelepciunea și răbdarea pentru toate proiectele care sînt propuse de Chișinău. Vă doresc ca în casa dumneavoastră să domnească bunăstarea, pacea, bunăvoia și speranța în ziua de mîine”, a chemat Nistor Grozavu.

La ceremonia de inaugurare a fost prezent și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a felicitat creștinii din Moldova cu ocazia sărbătorii religioase Acoperămîntul Maicii Domnului. „Vor fi mai multe evenimente importante astăzi, dar cel mai important e că sărbătoarea a început cu Sfînta Liturghie. Fără credința noastră ortodoxă, poporul nu va putea supraviețui. Sunt ferm convins că Chișinăul va străluci așa cum îl cunoșteam tot timpul”, a adăugat Igor Dodon.

În acest an la festivitățile dedicate Hramului orașului Chișinău vor participa delegații străine din cinci țări: Romînia, Ucraina, Polonia, Armenia și Lituania. Delegațiile oficiale vor sosi la Chișinău pe parcursul zilei.

În scena din PMAN vor urca Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", dirijor Dumitru Cîrciumaru, maestrul Mihai Munteanu, Mariana Bulicanu, Ana Cernicova, Dara, Tania Cergă, Lilian Severin, Cristina Scarlat, Dumitru Mîțu, Andrei Glavan; Orchestra municipală condusă de frații Advahov, Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Igor Rusu, Igor Cuciuc, Mihai Ciobanu, Nica Dudca; Stela Botez, Eva Timuș, Diana Brescan, Iuliana Beregoi, Angelina Corjan, Ricu Vodă, Radu Dolgan și Lidia Botezatu, Surorile Osoianu etc.

Concertul dedicat Hramului orașului va dura pînă aproape de miezul nopții. Invitatul special al sărbătorii este Ștefan Bănică. Invitatul special al serii este Ștefan Bănică jr. din Romînia.

De vineri seară, ora 23.00, și pînă duminică dimineața, ora 06.00, circulația rutieră pe bulevardul central este sistată în perimetrul străzilor Ismail și Mihai Viteazul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?