X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experții propun reevaluarea politicii de salarizare a cadrelor din Universități

13 oct. 2017,, 18:15   Societate
2088 0

Experții au propus reevaluarea politicii de salarizare a cadrului științific și didactic din domeniul învățămîntului universitar din Republica Moldova.

Sugestia a fost făcută astăzi în cadrul unei dezbateri publice organizate de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Scopul dezbaterii este accentuarea necesității reevaluării sistemului de salarizare pentru cadrele didactice şi auxiliare din învățămîntul superior național, pe fundalul problemelor social-economice cu care se confruntă această categorie profesională, precum și formularea unor propuneri de politici menite să faciliteze diminuarea discrepanțelor de salarizare în domeniul învățămîntului superior din țară.

Specialiștii au semnalizat tendințe alarmante în domeniu, care necesită acțiuni concrete din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și universităților din țară. „Este necesară aplicarea noilor elemente în sistemul de salarizare și identificarea soluțiilor pe termen lung pentru situația creată. Putem spune că ceea ce se întîmplă în universitățile din țară, în special salarizarea cadrelor, este legat în mod direct de economia țării, de aceea este nevoie de elaborarea unei noi abordări metodologice a salarizării pedagogilor”, a spus directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

La rîndul său, expertul IDIS „Viitorul”, Mariana Iațco, a specificat că politica de salarizare în cadrul universităților este influențată de micșorarea numărului studenților și a profesorilor. „Am sesizat un management ineficient în instituții. Totodată, majorările salariale anterioare nu au fost semnificative, de la 400 la 800 de lei, totuși vedem că există mari diferențe între salariile profesorilor cu diverse grade științifice. Astfel, este necesară alocarea mai multor resurse financiare din partea Guvernului pentru acest sector, elaborarea unei noi metodologii de salarizare și publicarea rapoartelor financiare de către universități. Dacă situația va rămîne aceeași, riscăm ca numărul de cadre să scadă semnificativ, iar în universități profesorii să predea concomitent mai multe specialități”, a menționat Iațco.


Prezent la dezbateri, reprezentantul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Alexandru Argint, a afirmat că statul recunoaște că profesorii din cadrul universității au salarii mici. „Contează foarte mult cum conducerea instituției gestionează resursele financiare în interior. Totuși, sesizăm că uneori acestea nu sînt repartizate corect și rațional, plus o problemă este că universitățile nu publică rapoartele financiare. Încă o dificultate este că avem o criză de studenți și de profesori în țară și că o parte din instituții nu acceptă schimbările. La fel, avem nevoie de specialități noi, care ar atrage tinerii. Ministerul va întreprinde mai multe acțiuni și politici pentru a ameliora situația și vom susține la maxim acest domeniu”, a remarcat sursa citată.

Potrivit datelor IDIS „Viitorul”, în Republica Moldova există 19 universități cu finanțare publică și 12 cu finanțare privată. Cadrele didactice au organizat un șir de proteste în cadrul cărora au cerut majorări de salarii. Ulterior, Guvernul a aprobat mărirea cu 11,3% a salariului de funcție pentru cadrele didactice și științifico-didactice din învățămîntul general, profesional–tehnic și superior, finanțat din bugetul de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?