X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În mai puţin de o lună trei soldaţi din cadrul Armatei Naţionale au decedat

15 iul. 2013,, 10:46   Societate
4532 0
Foto: click.md
Un soldat al Armatei Naţionale a fost rănit mortal în urma unei împuşcături accidentale cu arma de foc în timpul executării serviciului de gardă la data de 12 iulie curent.

Potrivit Agenţiei "Infotag" care face referire la serviciul de presă al Ministerului Apărării, soldatul Mihail Uşurelu, anul naşterii 1994, din satul Duşmani, raionul Glodeni, a decedat la Spitalul Clinic Municipal din Bălţi. Incidentul a avut loc în urma încălcării regulilor de securitate la îndeplinirea serviciului de gardă la unul din posturile Brigăzii 1 infanterie motorizată "Moldova" din municipiul Bălţi, fiind utilizată nestatutar arma din dotare.

Soldatul a fost încorporat în serviciul militar în termen în ianuarie 2013. Procuratura militară a intentat dosar penal şi desfăşoară o anchetă pe marginea acestui caz. Concomitent, o comisie specială a Ministerului Apărării efectuează o cercetare de serviciu asupra circumstanţelor incidentului.

Pe data de 25 iunie, un alt soldat de 18 ani, Oleg Filipciuc, a fost găsit spînzurat în apropierea poligonului de la Bulboaca. Potrivit versiunii preliminare acesta s-a sinucis.

Pe data de 14 iunie un militar prin contract al Armatei Naţionale, care se afla în concediu medical, la baştină, a fost găsit strangulat lîngă satul Cioara, raionul Hînceşti. Corpul neînsufleţit al acestuia a fost găsit de un grup de copii la o distanţă de 700 metri depărtare de localitatea menţionată. Militarul îndeplinea serviciul în cadrul Regimentului Rachete Antiaeriene din anul 2012.

La iniţiativa ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, în decembrie 2012, a fost creată o comisie specială pentru identificarea cazurilor de maltratare şi intimidare a militarilor în termen. Din componenţa comisiei fac parte reprezentanţi ai Ministerului Apărării, psihologi, reprezentanţi ai Procuraturii Militare şi ai organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. După două luni de la constituire, Comisia a prezentat un raport din care reiese că în perioada 2011-2012, numărul cazurilor de hărţuire în Armata Naţională s-a redus cu aproape o treime.

În septembrie 2011, preşedintele interimar Marian Lupu l-a demis pe şeful Statului Major al Armatei Naţionale, generalul Iurie Dominic, pentru faptul că, timp de trei ani, în Armata Naţională au fost înregistrate cinci cazuri de deces al militarilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?