Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Statele Unite au anunțat că se retrag din UNESCO

12 oct. 2017,, 20:00   Externe
2760 0

Statele Unite ale Americii au anunțat că se retrag din UNESCO invocînd faptul că organizația culturală, științifică și educațională a ONU persistă în politica sa anti-Israel, scrie The Independent.

„Această decizie nu a fost luată cu ușurință și reflectă preocupările Statelor Unite referitoare la siturile UNESCO, precum și nevoie de reformare fundamentală a organizațieinesco, nevoia de reformă fundamentală în cadrul organizației”, se arată într-o declarație transmisă să Departamentului american de Stat.

Aceștia au anunțat că directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA și că aceasta va intra în vigoare pe data de 31 decembrie.

Statele Unite și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație. SUA speră, totuși, să rămînă un stat non-membru, observator, pentru a contribui în probleme importante precum libertatea presei și protecția patrimoniului mondial.

Statele Unite s-au mai retras odată din organizație în timpul administrației Reagan, în 1984. Atunci, Ronald Regan a susțintut că UNESCO este părtinitoare în favoarea Uniunii Sovietice. Președintele George W. Bush a revenit în 2002 în cadrul organizației. Statele Unite au încetat să finanțeze Unesco în 2011, după ce organizația a acceptat Palestina ca membru.


Un exemplu de caz în care UNESCO ar fi luat o decizie anti-Israel a fost anul acesta în luna iulie, cînd a decis să includă orașul Hebron, din Cisiordania, în Patrimoniul mondial, declarîndu-l zonă protejată și sit de o valoare excepțională.

În timp ce palestinienii au salutat decizia UNESCO, premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit-o “O altă decizie delirantă a UNESCO”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?