Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

„Spionomania” pe Nistru

13 oct. 2017,, 09:00   Politică
26376 21

Xenia Florea

Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale al Ucrainei, Ostap Semerak, a depistat niște agenți ai propagandei ruse în problema referitoare la rîul Nistru.

La finele săptămînii trecute, el a venit la Chișinău în cadrul unei delegații guvernamentale conduse de premierul Ucrainei, Vladimir Groisman. Ministrul Ecologiei din țara vecină și-a împărtășit impresiile în urma acestei vizite pe pagina sa de pe o rețea de socializare: „Și Ucraina, și Moldova au nu doar o istorie comună, noi avem și provocări, în special, în probleme geopolitice și de protecție a mediului ambiant. Problema social-economică și ecologică nr.1 este protecția Nistrului, din care se alimentează cu apă multe localități din ambele state și servește drept casă pentru multe specii de floră și faună. Nu este secret că în ultimele decenii s-au acumulat mai multe probleme referitoare la Nistru, ce necesită soluționare urgentă și impulsionarea acțiunilor din ambele părți. Dar acum și agenții propagandei rusești încearcă să acționeze în acest spațiu”.

Declarațiile ministrului ucrainean au fost comentate de către directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-Tiras”, Ilia Trombițchi: „Cred că el i-a avut în vedere anume pe cei care pledează împotriva construcției în cursul superior al Nistrului a șase hidrocentrale. Acum e clar cine va fi de vină dacă această decizie va fi implementată și rîul va muri. Nu Cabinetul de miniștri al Ucrainei, dar agenții ruși! Ce-i drept, nu e clar cine sînt acei prooccidentali care, la fel, sînt împotriva construcției criminale. Inclusiv radele regionale de la Ternopol și Ivano-Frankovsk. Oare și acolo e mîna Moscovei?”

Mergeți pe o cale greșită, tovarăși!

Poziția „Cine nu e cu noi e spion” este utilizată pe larg de structurile guvernamentale ale statului vecin. La finele lunii august, jurnalista ucraineană Liubovi Veliciko, care a reușit să intre la ședința lărgită a hidroenergeticienilor, desfășurată la oficiul „Ukrghidroenero” din or. Vîșgorod, și-a împărtășit observațiile pe rețelele de socializare. La acest eveniment a fost discutat Programul de dezvoltare a hidroenergeticii ucrainene pînă în anul 2026, inclusiv finalizarea construcției Centralei Hidroelectrice de Acumulare prin Pompare (CHEAP) Novodnestrovsk și construcția a șase noi centrale hidroelectrice pe cursul superior al rîului Nistru.


„Au fost aproape 30 de declarații ale diferitor energeticieni, începînd cu cele mai moi, că trebuie să se așeze la masa de negocieri cu ecologiștii, pînă la cele mai dure – că noi toți sîntem spioni străini (ai Moldovei, Rusiei, UE etc.), răufăcători și diversioniști, ocupăm poziții antistatale și antiucrainene, primim pentru asta bani de la organizații și fonduri străine. Prima întrebare este "pentru cine lucrați?" A doua – "cine vă plătește?"”, scrie Veliciko.

Singura poziție corectă, din punctul de vedere al structurilor ucrainene de profil (pentru promovarea ei, în această vară, compania de stat „Ukrghidroenergo” a desfășurat un șir de întîlniri cu jurnaliștii), este următoarea:

- Toți vorbesc despre integrarea sistemului energetic al Ucrainei cu cel al UE, dar pe noi, cu un asemenea dezechilibru (deficitul puterilor de reglementare) nimeni nu ne va primi (Igor Sirota, directorul general al „Ukrghidroenergo”).

- Sporirea siguranței și puterii de manevrare a sistemului energetic ucrainean pînă la standardele europene poate fi obținută doar din contul dezvoltării stațiilor hidroelectrice cu acumulare. Totodată, hidroenergetica, ca unul dintre tipurile energeticii regenerabile cu consum mic de carbon, corespunde directivelor ecologice ale UE și este susținută de Acordul de la Paris privind schimbările climatice, semnat de Ucraina în luna aprilie trecut (publicat pe portalul „Delovaia stolița”).

- Construcția a șase centrale hidroelectrice pe Nistru va avea un impact pozitiv, inclusiv asupra stării ecologice a regiunii. Aceste stații vor reduce nivelul inundațiilor în cursul superior al rîului, vor ajuta în lupta cu seceta, care devine tot mai lungă, din cauza tăierii pădurilor din Carpați. Șase bazine artificiale mici pentru centrale hidroelectrice de capacitate medie se vor înscrie firesc în landșaftul teritoriului carpatin, vor extinde malurile pentru amplasarea locurilor pentru odihnă, precum și vor îmbunătăți semnificativ infrastructura locală de transport (Igor Sirota, directorul general al „Ukrghidroenergo”).

- Exploatarea CHEAP are și un avantaj ecologic – exploatarea doar a trei agregate hidrologice ale acesteia va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 180 de mii de tone pe lună, de SO2 – cu 2,3 mii de tone, de praf – cu 700 de tone. Totodată, și construcția CHEAP e convenabilă. Dacă ele vor fi exploatate în medie încă 100 de ani, atunci termenul de exploatare a blocurilor reconstruite a stațiilor termoelectrice este limitat la 15-20 de ani (publicat pe portalul „Delovaia stolița”).

Toate celelalte argumente, în special – ale reprezentanților organizațiilor ecologice despre faptul că cascada din șase centrale hidroelectrice în cursul superior al Nistrului și finalizarea construcției CHEAP Novodnestrovsk vor conduce la inundarea unui șir de state, că vor fi afectate pădurile unice din trei parcuri naționale, că vor seca rîul, care este principala resursă de apă pentru 3 milioane de cetățeni ai Moldovei și a peste 1 milion de locuitori ai regiunii Odessa etc., sînt considerate greșite din punct de vedere „ideologic”.

La finele lunii septembrie președintele Asociației Operatorilor de Rețele de Distribuție din Ucraina, membrul Consiliului obștesc de pe lîngă Ministerul Energeticii și Industriei Cărbunelui din Ucraina Vitali Grigorovski a declarat: „Noi trăim în epoca relațiilor marfă-bani, de aceea, motivele nemateriale sînt percepute slab.”

Data e fixată, trebuie de insistat

În cadrul recentei întrevederi de la Chișinău, premierii Moldovei și Ucrainei, Pavel Filip și Vladimir Groisman, au discutat între altele și problema semnării unui acord privind Nodului Hidroenergetic Dnestrovsk. Negocierile pe marginea acestui document durează zece ani, dar acum Kievul îi grăbește pe colegii săi moldoveni.

Potrivit lui Vladimir Groisman, Ucraina și Moldova trebuie să urgenteze procedura de semnare a acordului. „Majorarea capacităților CHEAP Novodnestrovsk este un element-cheie al securității energetice a ambelor țări. Anume de aceea Ucraina și Moldova trebuie cît mai repede să soluționeze toate problemele, să coordoneze și să semneze acest document important – Acordul privind asigurarea funcționării Nodului Complex Hidroenergetic de la Dnestrovsk”, a spus premierul ucrainean.

Vladimir Groisman trișează puțin. În majorarea capacității CHEAP Novodnestrovsk este interesat în special Kievul. Potrivit portalului „Business.Censor.NET”, din 2014 exportul de energie electrică din Ucraina a scăzut de două ori. Cauza principală este lipsa stabilității energetice în interiorul țării. Moldova însă continuă să-și acopere consumul de energie electrică (70%) din contul CERS Moldovenească, procurînd-o la un preț cu 10% mai mic decît cel ucrainean. Din Ucraina spre Moldova, în prezent sînt livrate doar 30% din necesarul de energie electrică.

Finalizarea construcției CHEAP Novodnestrovsk vine să soluționeze un șir de probleme energetice locale ale Ucrainei și să extindă posibilitățile țării de export al energiei electrice.

În luna mai curent a început construcția celei de-a doua faze a CHEAP Novodnestrovsk în cadrul celui de-al patrulea nod din cele șapte proiectate. Finalizarea construcției este preconizată pentru anul 2020. Lucrările sînt finanțate din contul tarifului pentru producția energiei electrice de către „Ukrghidroenergo” și al mijloacelor proprii ale întreprinderii. Costul total al fazei a doua, în prezent, este estimat la 4,5 miliarde de grivne. Însă, precum a arătat experiența construcției primei faze a centralei, suma finală va crește exponențial: în vara anului trecut, Cabinetul de miniștri al Ucrainei a majorat cu 35,4% costul total al construcției primei faze a CHEAP Novodnestrovsk.

Kievul nu mai dorește să finalizeze centrala de la Novodnestrovk din contul mijloacelor bugetare. Precum le-a comunicat jurnaliștilor în această vară directorul general al „Ukrghidroenergo”, Igor Sirota, întreprinderea condusă de el intenționează să atragă investitori pentru construcția a 5-7 noduri hidroelectrice. „Eu cred că pentru 5-7 agregate vom atrage investitori și nu vom construi din contul tarifelor. Aceste agregate pot fi construite simultan, perioada de construcție a lor este de 4-5 ani”, a declarat funcționarul.

Planul construcției ulterioare a CHEAP Novodnestrovsk prevede un complex de lucrări la frontiera cu Republica Moldova. În plus, înainte de a scoate Centrala la licitație, Kievul trebuie să soluționeze cu Chișinăul toate litigiile patrimoniale și de frontieră în regiunea CHEAP. De aceea, acum partea ucraineană îi grăbește pe colegii săi moldoveni. Precum a declarat în cadrul vizitei la Chișinău Vladimir Groisman, Kievul speră că Ucraina și Moldova vor soluționa toate problemele și vor semna pînă la finele acestui an Acordul privind funcționarea Nodului Hidroenergetic de pe Nistru. De asemenea, Kievul vrea să finalizeze pînă la sfîrșitul anului demarcarea frontierei cu RM. Potrivit informației noastre, Chișinăul e dispus să cadă de acord.

O comisie mixtă deja a fost compromisă

O altă temă discutată în cadrul întrevederii dintre premierii celor două țări a fost starea ecologică a rîului Nistru. „Păstrarea bazinului Nistru este principala problemă ecologică în relațiile dintre Ucraina și Moldova. În timpul vizitei de lucru am convenit să lansăm procesul de creare a comisiei bilaterale. Este o prevedere a Acordului dintre cabinetele de miniștri din Ucraina și Moldova privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului rîului Nistru”, a comunicat ministrul Ecologiei al Ucrainei, Ostap Semerak.

De fapt, potrivit documentului invocat de premierul ucrainean, comisia privind bazinul rîului Nistru trebuia să existe de jumătate de an. Acordul privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a rîului Nistru, care a intrat în vigoare pe 28 iulie, după ratificarea de către Rada Supremă și promulgarea de către președintele Poroșenko, prevede că, timp de două luni de la publicarea lui, Moldova și Ucraina trebuie să creeze o comisie mixtă privind Nistrul și să-i desemneze pe copreședinții și membrii acesteia.

În competențele acestei comisii intră monitorizarea stării resurselor acvatice și a altor resurse și ecosisteme ale Nistrului, examinarea eficienței măsurilor adoptate la nivel național și interstatal, reglementarea litigiilor, stabilirea principiilor de distribuire a resurselor acvatice ale bazinului Nistru între părți și un șir de alte competențe.

Potrivit informației noastre, la începutul lunii septembrie, partea moldovenească le-a expediat colegilor de la Kiev o scrisoare cu propunerile privind structura, componența și activitatea comisiei respective, la care trebuiau să participe cîte 12 persoane din fiecare țară. Se propune ca Moldova să fie reprezentată în acest organ interstatal de către doi funcționari de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, unul dintre care (secretarul de stat pentru ecologie) va fi și copreședintele acestei comisii. Cîte un reprezentant vor delega Agenția „Apele Moldovei”, Ministerul Sănătății, Inspectoratul Ecologic de Stat și Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Cîte două persoane vor reprezenta Academia de Științe și societatea civilă, cîte una – principalul furnizor de apă (se pare că este vorba de SA „Apă-Canal”) și organele administrației locale (va fi un reprezentant al vreunui raion de la frontieră sau, de exemplu, al Congresului Autoritățiilor Locale și Regionale – nu se știe).

Partea moldovenească a propus ca prima ședință a Comisiei pentru bazinul rîului Nistru să aibă loc la Chișinău în octombrie-noiembrie curent. Însă, la Ministerul comasat al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului încă nu a fost numit secretarul de stat pentru probleme ecologice, care ar trebui să devină copreședinte al Comisiei pentru bazinul rîului Nistru. Conform datelor noastre, la 16-17 octombrie vor avea loc abia interviurile cu candidații la funcția de secretar de sat. La patru funcții pe diferite direcții aspiră nouă persoane, dar cînd vor fi desemnate acestea, la fel, nu e clar.

Ecologiștii își fac griji că, în condițiile unor asemenea ritmuri, Comisia pentru bazinul rîului Nistru ar putea să nu-și înceapă activitatea anul acesta. O comisie privind rîul Nistru părțile deja au compromis-o cu succes.

În urma întrevederii din februarie curent dintre premierii Filip și Groisman, s-a anunțat că Ucraina și Moldova vor crea o comisie mixtă care „va efectua o analiză profundă a consecințelor implementării proiectului privind construcția cascadelor din șase centrale hidroelectrice în cursul superior al rîului Nistru”. Însă acest organ interguvernamental nu a mai apărut.

„Eu am presupus de la bun început că totul se va încheia anume așa, că toate aceste declarații se fac pentru a sustrage atenția, pentru a reduce gradul de nemulțumire a societății civile, apărătorilor și savanților ecologi. Cu atît mai mult cu cît încă nu a fost creat un cadru legal pentru funcționarea acestei comisii – părțile nu au semnat niciun document în acest sens. Dar, deoarece în curînd trebuie să-și înceapă activitatea Comisia pentru bazinul rîului Nistru, despre crearea Comisiei privind cele șase hidrocentrale putem să uităm”, a afirmat Ilia Trombițchi, intervievat de NOI.md.

În cadrul actualei întrevederi dintre premierii Pavel Filip și Vladimir Groisman, subiectul celor șase centrale hidroelectrice în cursul superior al Nistrului nu a fost abordat: Kievul este interesat acum exclusiv de nodul nistrean. Între timp, spun ecologiștii, nu e clar cum poți semna acordul privind nodul hidroenergetic în condițiile unei posibile construcții a noilor lui componente – a celor șase hidrocentrale – or, ele vor deveni componente ale acestuia!

Expertul Centrului Național Ecologic din Ucraina Victor Melniciuk consideră că înaintea semnării Acordului privind nodul hidroenergetic pe Nistru, care va dezlega mîinile Kievului în construcția ulterioară a CHEAP Novodnestrovsk, Ucraina și Moldova trebuie să implementeze inițial prevederile Acordului privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului rîului Nistru, să creeze Comisia pentru bazinul rîului Nistru și să restabilească în Ucraina Consiliul bazinului rîului Nistru. „Acum este mijlocul lunii octombrie, iar Comisia trebuia să-și înceapă activitatea peste două luni de la semnarea Acordului privind cooperarea în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului rîului Nistru. Cît privește acordul privind Nodul Hidroenergetic pe Nistru, trebuie de clarificat cine și în ce scop are nevoie de acesta, iar documentul să fie discutat pe larg în cele două țări”, a scris ecologistul ucrainean pe rețelele de socializare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?