Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

SUA se retrag din UNESCO

12 oct. 2017,, 17:21   Externe
2313 0

Administrația Donald Trump intenționează retragerea Statelor Unite din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), invocînd cheltuielile prea mari și pozițiile antiisraeliene ale instituției, afirmă surse politice de la Washington citate de publicația Foreign Policy.

Decizia, care ar urma să fie anunțată oficial la începutul săptămînii viitoare, marchează distanțarea Statelor Unite de organizația la fondarea căreia au contribuit după al II-lea Război Mondial în scopul facilitării accesului la educație în lume. Washingtonul probabil va opta pentru a rămîne observator în UNESCO.

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a luat decizia retragerii din UNESCO în urmă cu cîteva săptămîni și l-a înștiințat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, că Washingtonul analizează această posibilitate în cursul întrevederii pe care liderul francez a avut-o cu președintele Donald Trump în septembrie, la reuniunea Adunării Generale ONU. Emmanuel Macron voia să obțină susținerea lui Donald Trump pentru alegerea unui reprezentant al Franței la conducerea UNESCO.

"Sperăm că Statele Unite vor decide să rămînă în UNESCO", a declarat pentru Foreign Policy ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre.

Administrația Ronald Reagan a retras Statele Unite din UNESCO în 1984, dar președintele George W. Bush a dispus readerarea la organizație în 2002.


Statele Unite au denunțat în mai multe rînduri valoarea prea mare a contribuțiilor bugetare la UNESCO, iar Washingtonul a acumulat restanțe de peste 500 de milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?