Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

PDM va susţine iniţiativa Ministerului Justiției

12 oct. 2017,, 16:50   Politică
5217 4

Partidul Democrat din Moldova va susţine iniţiativa Ministerului Justiţiei ce prevede reformarea organelor de control şi decriminalizarea încălcărilor de ordin economic.

Anunţul a fost făcut astăzi de către vicepreşedintele democraţilor Sergiu Sîrbu, la finele şedinţei săptămînale a PDM, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Sîrbu, conceptul propus de Ministerul Justiției este inspirat în mare parte de observaţiile făcute de reprezentanţii mediului de afaceri şi investitori. Propunerea legislativă are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiunea organelor de drept şi va oferi atribuţii extinse organelor de control.

“Azi avem mai multe organe de drept cu atribuții de control și cu atribuții în investigarea unor infracțiuni de ordin economic. De multe ori, în practică, se întîmplă că în cazul în care există încălcări, o evaziune fiscală de exemplu, infracțiune care este non-violentă, se fac percheziții, se ridică acte, utilaje şi pînă se clarifică situaţia, agentul economic are de suferit”, a opinat Sîrbu.

El a menţionat că privarea de libertate aplicată pentru infracţiuni economice este un mecanism prea dur și trebuie oferită posibilitatea agenţilor economici să achite prejudiciile cauzate statului și doar dacă recidivează să fie sancţionaţi cu închisoare. „Noul proiect de lege presupune că în cazul infracţiunilor economice să se pună accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greşelilor şi prevenirea unor greşeli pe viitor", a adăugat Sîrbu.


Conform proiectului propus de Ministerul Justiției, o încălcare va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau este la nivelul gravităţii care reprezintă un risc iminent pentru ordinea publică, securitatea şi siguranţa persoanelor şi mediului înconjurător.

Iniţiativa legislativă va fi supusă, în cel mai scurt timp, consultărilor publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?