Ministerul Justiției face precizări referitoare la suportul financiar "neacordat de UE"

Ministerul Justiției face precizări referitoare la suportul financiar "neacordat de UE"

În privința suportului financiar acordat de Uniunea Europeană (UE) pentru reformele din sectorul justiției, Ministerul Justiției face următoarele precizări:

1. Suportul financiar alocat de UE pentru reformele în justiţie a fost suspendat încă din anul 2015, iar din acea perioadă nu au fost debursate fonduri europene pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei.

2. Informaţia distribuită ieri, 11 octombrie curent, de către Delegaţia UE în Republica Moldova, face referire la decizia prin care sumele blocate în anul 2015 să nu fie debursate Republicii Moldova.

3. Principala cauză a deciziei de a bloca ultima tranşă din finanţarea UE pentru sectorul justiţiei reprezintă faptul că „autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Alocarea fondurilor şi a personalului a fost insuficientă, iar reformele necesare nu au fost implementate” se menționează explicit în comunicatul plasat pe site-ul Delegației UE în Republica Moldova. Ne așteptăm ca factorii politici responsabili de conducerea Ministerului Justiției, să își asume vina ce le revine pentru restanțele și erorile din 2014 și prima parte din 2015.

4. Începînd cu anul 2016, Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese importante în sectorul justiţiei, de la adoptarea noii Legi a Procuraturii la adoptarea pachetului de legi privind integritatea și de la modificarea Codului Penal pentru incriminarea fraudelor cu fonduri externe pînă la eliminarea influenței politice în numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel de progrese au fost recunoscute de partenerii externi şi au stat la baza reluării finanţărilor europene pentru Moldova care fuseseră tăiate în prima parte a anului 2015.

5. Ministerul Justiţiei va continua eforturile pentru modernizarea sectorului justiţiei, inclusiv cu sprijinul partenerilor europeni. Precizăm că acest sprijin este oferit în continuare sub diverse forme, chiar dacă alocarea bugetară a fost deocamdată reţinută.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

ion 12 oct. 21:01

Se vede ca si acei din europa se inpart cu banii cu acestia de laChisinau

коррупция. 12 oct. 19:46

За такую работу,которую вы "ПРОВОДИТЕ"--вас самих надо туда,где "отдыхает"Филат----- -всю МОЛДОВУ ЗАТЯНУЛО "ПАУТИНОЙ" КОРРУПЦИОННОЙ и вам еще нужна "ПОМОЩЬ"ЕС--деньги которые будут "оседать в ваших КАРМАНАХ!!!! Я РАДА,ЧТО НАКОНЕЦ ЕС ДОЗРЕЛ и ПОНЯЛ,,ГДЕ и КУДА УПОЛЗАЮТ ЕГО ДЕНЬГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rustin 12 oct. 19:27

Să mulțumim opoziției cu aliații lor din 2014-2015, verzii morții lor! Anume ei se fac vinovați lipsa finanțărilor și asta e specificat în răspunsul UE.

Efim 12 oct. 17:36

PLDM se face vinovat, atunci Justitia era in miinele lor. Acum insa vedem ca presa finantata din banii bem invinuiesc deja actualul ministru. Asa ca multumita fostilor colegi ai Maiei Sandu Moldova acum nu va primi finantarea pentru reformele din justitie.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load