X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Buga: În bugetul asigurărilor sociale sînt surse pentru valorizarea pensiilor

12 oct. 2017,, 09:42   Societate
3966 0

În bugetul asigurărilor sociale de stat sînt surse suplimentare suficiente pentru acoperirea plăților care urmează să fie efectuate ca urmare a valorizării pensiilor, anunțate de Guvern.

Declarația a fost făcută de consilierul principal de stat în domeniul ocrotirii sănătății și dezvoltării sociale, Mircea Buga, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit lui, ca urmare a valorizării pensiilor nu se poate întîmpla ca suma lor să fie mai mică. „Suma adăugată la pensia acestor persoane reprezintă un impact enorm pentru viața lor, pentru statutul lor social, pentru traiul lor de zi cu zi și pentru familia în care trăiesc”, a declarat Mircea Buga.

Viorica Dumbrăveanu, viceministra în exercițiu a sănătății, muncii și protecției sociale, a menționat că valorizarea pensiilor înseamnă ajustarea contribuțiilor de asigurări sociale care au fost achitate de către oameni la valoarea banilor în timp, luînd în calcul perioada contributivă a persoanei la data stabilirii pensiei.

Președinta Casei Naționale de Asigurări Sociale, Alura Grecu, susține că pentru înfăptuirea procesului de valorizare a pensiilor, oamenii nu vor trebui să meargă personal la casele teritoriale de asigurări sociale pentru că acest proces este automatizat. „La data de plată, pensia deja va fi majorată față de luna precedentă”, spune președinta CNAS.

Conform unei Hotărîri recente a Guvernului, de la 1 noiembrie se va face recalcularea pensiilor pentru limită de vîrstă și dizabilitate, stabilite în perioada 2009-2011. Aceasta este etapa a doua de valorizare a pensiilor care trebuia să înceapă pe 1 aprilie 2018. După valorificare, pensiile pentru limita de vîrstă vor crește în medie cu 266 de lei, iar cele pentru dizabilitate – cu 274 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?