X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

De ce avocații se pregătesc de grevă

12 oct. 2017,, 09:00   Societate
19173 0

Victor Surujiu

Săptămîna trecută, în cadrul congresului anual, avocații din Moldova, care au acumulat numeroase pretenții față de activitatea procurorilor și a instanțelor judecătorești, au decis să înceapă o grevă generală.

Printre problemele de bază figurează amenințările și prigonirea avocaților de către organele de drept pentru îndeplinirea funcțiilor lor de serviciu, dar și manifestarea lipsei de respect în timpul proceselor și atitudinea părtinitoare a judecătorilor, care înlătură nejustificat apărătorii de la susținerea cauzelor.

În timpul cel mai apropiat Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova va stabili data cînd va începe greva și durata acesteia, precum și posibilitatea de a aplica sancțiuni celor care nu se vor conforma verdictului general și vor ieși la lucru. Deciziile congresului sînt adoptate cu majoritatea voturilor avocaților prezenți, fiind obligatorii pentru toți membrii organizației.

Anunțul despre grevă a avut o rezonanță majoră, deoarece aceasta poate bloca funcționarea justiției în întregime. Refuzul avocaților de a asigura partea apărării va suspenda parțial lucrul organelor de anchetă și al judecătoriilor, audierea dosarelor penale în instanțe, va amîna examinarea cererilor de emitere a mandatelor de arestare și interogatoriile la care prezența avocaților este obligatorie.

Emanoil Ploșniță, noul președinte al Uniunii Avocaților, care anterior a condus Baroul de Avocați din Chișinău, susține activ intenția colegilor săi. Vinerea trecută el a fost ales în funcția de președinte al organizației, cu susținerea majorității reprezentanților corpului de avocați. În alocuțiunea sa, el a menționat că va continua să apere legea și interesele avocaturii, iar activitatea sa în noua funcție va fi îndreptată spre dezvoltarea potențialului acestei profesii, sporirea transparenței și implementarea standardelor internaționale.


Soluție forțată

Apărătorii susțin că intenționează să recurgă la o astfel de măsură forțată, cum este greva, deoarece nu văd o altă ieșire din situație. Participanții la congres au constatat că autoritățile încalcă art. 26 din Constituție, care garantează cetățenilor dreptul la apărare și interzice interferența în activitatea avocaților. În ultimul timp mai multe organizații naționale și internaționale au criticat acțiunile organelor de drept la acest capitol. „Situația critică care s-a creat denotă faptul că organele de drept doresc să bage frica în avocați. Nejustificat, aceștia sînt urmăriți penal pentru apărarea drepturilor clienților”, consideră ex-președintele Uniunii Avocaților Nina Lozan.

Drept exemple sînt aduse cazurile care li s-au întîmplat membrilor organizației. Mai mulți apărători au vorbit despre pornirea pe numele lor a unor dosare penale ce țin de depunerea plîngerilor în procesele judiciare. Printre aceștia se numără Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschii, care au devenit figuranți în dosare privind declarațiile false, exprimate de ei în timpul audierilor. Înșiși avocații susțin că au devenit jertfe ale unui dosar fabricat și astfel se încearcă intimidarea lor pentru că au identificat un șir de încălcări ale judecătorului, notarului și ale unui fost reprezentant al organelor de drept.

Nina Lozan a reamintit cazul avocatului Eduard Rudenco, cînd în mass-media au apărut informații compromițătoare și materiale video. Identitatea autorului acestora și cauzele interferenței sale în viața privată a apărătorului au rămas după cadru. „Învinuirile lansate în spațiul public reprezintă o încălcare a principiului prezumției nevinovăției și un amestec direct în viața personală. Uniunea Avocaților condamnă ferm participarea cuiva, inclusiv a organelor de stat, la asemenea evenimente”, spune Lozan.

La congres, avocații și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu aplicarea excesivă, din punctul lor de vedere, a arestului preventiv. Apărătorii consideră că judecătorii abuzează de această măsură, în timp ce ea trebuie să fie una excepțională. Anterior, corpul de avocați a dezbătut deja această temă în contextul unei posibile greve. La finele anului trecut Uniunea Avocaților a adresat instituțiilor statului un apel public cu cererea de a înceta imediat încălcarea drepturilor apărătorilor și ale clienților lor. Apelul a fost ignorat, de aceea, grevele au fost incluse pe ordinea de zi a congresului.

Din spusele conducătorilor Uniunii Avocaților, greva se va desfășura în strictă conformitate cu stipulările legislative și constituționale. Apărătorii consideră că, datorită acestui fapt, nu vor apărea litigii cu clienții lor. „Avocații apără drepturile cetățenilor, dar în caz de necesitate trebuie să știe a-și apăra și propriile drepturi. Cu atît mai mult că în baza Legii cu privire la avocatură deciziile congresului sînt adoptate cu majoritatea voturilor celor prezenți și sînt obligatorii pentru executare pentru toți avocații. Este o soluție forțată, altă ieșire nu avem”, a menționat pentru NOI.md unul dintre membrii Consiliului Uniunii Avocaților.

Experiența grevelor anterioare

În comunitatea juridică intențiile avocaților nu au mirat pe nimeni. Corpul de avocați a acumulat suficientă experiență de organizare a grevelor în ultimii 15 ani și acestea au cauzat multe griji conducătorilor organelor de drept și ai sistemului judiciar. Autoritățile au fost nevoite să reacționeze, drept că ulterior multe promisiuni au rămas neîndeplinite. Deosebit de activi în această privință au fost anii 2003-2004, cînd congresul avocaților a înaintat autorităților cerințe similare celor de azi: piedici în activitate din partea organelor judiciare și de anchetă, nerespectarea de către acestea a cerințelor legislației procesual-penale, încălcarea dreptului la apărare al cetățenilor.

La aceste circumstanțe s-au adăugat cerințele privind achitarea datoriei de peste un milion de lei pentru lucrul din oficiu asupra dosarelor penale impuse de organele judiciare și de anchetă, modificarea tarifului excesiv pentru asigurarea socială, reducerea prețului mare de arendă a oficiilor de avocatură și altele.

Greve ale avocaților au avut loc într-un șir de localități, iar în noiembrie 2003 toți avocații și-au sistat activitatea concomitent. Unii activiști insistau pe pichetarea Parlamentului, însă conducerea organizației nu a susținut ideea. Totuși, de facto, acțiunea avocaților a dus la un colaps în justiție. A fost blocată activitatea organelor de anchetă și a judecătoriilor, sistate audierile tuturor cauzelor penale din instanțe, anulată examinarea unor cereri de emitere a mandatelor de arestare și sistate interogatoriile care cereau prezența avocaților.

Un alt pretext al grevelor de atunci a fost nerespectarea principiului confidențialității întîlnirilor dintre avocați și clienții lor – bănuiți, acuzați sau inculpați. Aceste drepturi erau încălcate pretutindeni. De exemplu, la un comisariat de poliție din capitală și la Centrul Anticorupție avocații erau nevoiți să comunice cu clienții prin sticlă, la telefon, nefiind siguri că discuția nu se înregistrează.

În decembrie 2004 avocații care participau la cauzele penale ale Centrului Anticorupție, în semn de protest, au organizat o grevă de două zile. După aceasta organele de drept au anunțat că avocaților le-a fost pus la dispoziție un birou fără perete de sticlă și apărătorii au revenit la muncă. Anterior, în urma grevei, paravanele de sticlă au fost scoase și din încăperile pentru întîlniri cu avocații ale izolatoarelor MAI și Departamentului Instituțiilor Penitenciare.

Judecătorii se pregătesc de boicot

Majoritatea reprezentanților societății civile susțin avocații în intențiile lor, dar sînt alții care vorbesc despre inacceptabilitatea formelor ultimative. Unii experți susțin că în Moldova numărul mic de avocați le permite acestora să monopolizeze piața și să apeleze la proteste nejustificate. Ei consideră că numărul posesorilor de licență de avocat trebuie să crească, ceea ce va duce la urmări pozitive pentru justiție în general.

Mulți judecători, angajați ai poliției și procuraturii își exprimă nemulțumirea față de greva preconizată. Doar în urma ei se va pomeni în pragul eșecului activitatea judecătorilor, a organelor de poliție și procuratură, care nu au dreptul să efectueze procesul judiciar și de anchetare fără prezența apărătorului. Curtea de Apel Chișinău a declarat cu această ocazie că califică intenția avocaților drept un amestec direct în activitatea judecătorilor și că argumentele avocaților privind utilizarea excesivă a detenției preventive și a arestului la domiciliu se bazează pe raportul superficial, întocmit de avocați începători.

Judecătorii menționează că avocații nu au luat în considerare categoriile de crime pentru care au fost aplicate aceste măsuri. „Cercetarea paralelă efectuată de Curtea de Apel demonstrează că în majoritatea cazurilor (cca 80%) măsurile preventive sub formă de arest preliminar sau la domiciliu sînt utilizate cînd e vorba de crime deosebit de grave sau extrem de grave, comise intenționat”, se spune în declarație. Judecătorii spun că este vorba despre crimele ce țin de droguri, omoruri, fraude, corupție. În cazul boicotării ședințelor de judecată de către avocați, la Curtea de Apel se va încerca organizarea audierilor „în regim normal, fără influență sau interferență din exterior”.

„Poate fi refuzată doar participarea din oficiu la procesele de judecată, în celelalte cazuri contractul cu clientul obligă avocatul să participe la ședința de judecată, a menționat, pentru NOI.md, unul dintre judecătorii Curții de Apel. Dacă totuși greva generală a avocaților va avea loc, se poate întîmpla ca, în pofida eforturilor noastre, să fie perturbate toate procesele – și cele la care avocații sînt numiți din oficiu, și cele în care apărarea se efectuează în baza contractului cu clientul. Judecătorul în majoritatea cazurilor nu poate examina cauza în lipsa avocatului.”

Așa sau altfel, autoritățile trebuie să cugete : concluziile numeroșilor experți internaționali, care au vizitat Moldova în ultimul timp, sînt că la noi sectorul justiției este influențat din punct de vedere politic, iar legislația și practica aplicării lui este plină de deficiențe, care pot pune în pericol reformele judiciare.

Ultimul rating al libertății economice (Economic Freedom of the World-2017), publicat la începutul lui octombrie de Institutul Canadian Fraser, arată că Moldova a coborît cu 6 puncte și ocupă locul 102 printre 159 de țări ale lumii. Moldova a ocupat unul dintre cele mai joase locuri la coeficientul de dezvoltare a sistemului de drept – 114. Este cea mai joasă poziție ocupată de Moldova în ultimii 10 ani, conform raportului de experți întocmit anual de cel mai mare centru de analiză din Canada, în colaborare cu instituții independente din diverse țări ale lumii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?