X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Iată de ce fiica cea mică a Regilor Spaniei nu este prințesă

12 oct. 2017,, 02:00   Externe
4603 0

Dacă-n cazul altor monarhii, toți copiii moștenitorilor la tron capătă titluri de ”Prinț/esă”, în cazul Casei Regale Spaniole lucrurile stau diferit.

Așa se face că Sofia, fiica cea mică a Reginei Letizia și a Regelui Felipe, nu are titlul de prințesă, ci de „infantă”.

După cum știm, Regele Felipe și Regina Letizia au două fete. Prima născută este Prințesa Leonor, moștenitoarea de drept a tronului spaniol, și Infanta Sofia, cea de-a doua născută a cuplului și cea de-a doua în linia de succesiune la tron. Aceasta din urmă nu poartă numele de ”prințesă”, ci de ”Infantă”, care se traduce cu ”cea mai în vârstă soră a prințesei moștenitoare”.

Culmea e că legea succesiunii la tronul spaniol e mult mai complicată decât pare. Teoretic, ordinea succesiunii la tron în Spania se stabilește după sistemul progeniturii cognatice cu preferință masculină: copiii de sex masculin au întîietate față de surorile lor, indiferent de vîrstă. Dacă nu există descendenți pe linie masculină într-o anumită generație, atunci succed copiii pe linie feminină și descendenții lor.


Totuși, poziția Prințesei Moștenitoare Leonor e una asigurată, căci potrivit art. 57.2. al Constituției din 1978, moștenitorul tronului, odată ce a fost desemnat Prinț de Asturia, își va păstra această poziție chiar și în cazul în care se nasc alți descendenți care s-ar situa mai sus în ordinea succesiunii. În cazul Prințesei Leonor, ea a devenit „Prințesă de Asturia” odată cu urcarea pe tron a tatălui ei, așa că va rămâne moștenitoare chiar dacă părinții ei vor mai avea un fiu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?