X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

IPRE: Primăria are nevoie de o nouă direcţie

11 oct. 2017,, 16:41   Capitala
2317 0

Primăria Chişinău are nevoie de o nouă direcţie care să se ocupe de controlul proprietăţii municipale pentru a evita pierderile colosale pentru bugetul municipal, consideră expertul Institutului de Politici şi Reforme Europene (IPRE), consilierul municipal din partea Partidului Popular European (PPEM) Ruslan Codreanu.


Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, la prezentarea rezultatelor unui studiu al IPRE, el a spus că, potrivit datelor Curţii de Conturi, din cele 1581 de bunuri proprietate municipală, 525 nu sînt înregistrate oficial.

„Numai în anii 2014-2015 politica ineficientă a Primăriei în acest domeniu a dus la pierderi de 700 de milioane de lei. Toate acestea sînt cauzate de lipsa de interacţiune între direcţiile responsabile de proprietatea municipală, în primul rînd, între Direcţia economie şi Direcţia arhitectură şi urbanism", a spus consilierul.

De asemenea, el a subliniat că bunurile imobiliare se află în gestiunea mai multor direcţii, dar, "pentru că fiecare are un sistem de evidenţă separat, documentaţia se realizează cu întîrziere, datele cu privire la aceleaşi terenuri nu coincid, iar reprezentanţii direcţiilor sînt adesea în conflict cu Consiliul municipal".

"Primăria practic nu deţine date complete despre proprietatea municipală, ceea ce creează condiţii pentru dezvoltarea corupţiei şi a fraudelor. Prin urmare, controlul asupra bunurilor imobiliare municipale trebuie încredinţat unei singure direcţii a imobilelor şi terenurilor, ceea ce va permite desfăşurarea unei inventarieri complete a bunurilor, va crea un sistem eficient de evidenţă financiară şi va completa bugetul municipal", a subliniat Codreanu.

Prezenţi la şedinţă, reprezentanţii direcţiilor municipale au menţionat că un alt motiv al ineficienţei este lipsa de personal – aproape 40% dintre locurile de muncă din direcţii sînt vacante.

Reprezentantul Direcţiei de asistenţă juridică Valeriu Bogdan a remarcat că "în anul curent numărul angajaţilor s-a redus în jumătate, de la 30 la 15 persoane, iar recrutarea angajaţilor noi este extrem de complicată, din cauza salariilor mici".

Propunerile lui Codreanu privind crearea unei noi direcţii au fost sprijinite de consilieri din PLDM şi Partidul Socialiştilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?