X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Plățile Ministerului Finanțelor pentru acoperirea miliardului furat

11 oct. 2017,, 15:30   Economie
3820 3

Ministerul Finanțelor a transferat Băncii Naționale a Moldovei (BNM) 668 de milioane de lei pentru stingerea primei părți a datoriei, asumate de stat, pentru banii furați din bănci.

Această sumă acoperă dobînzile și costul valorilor mobiliare de stat (VMS) cu maturitatea de un an, emise în toamna anului trecut. Transferul respectiv vizează executarea unor obligații de plată care derivă din garanțiile de stat acordate BNM pentru creditele de urgență în anii 2014 și 2015.

Suma provine parțial din valorificarea activelor celor trei bănci devalizate – „Banca de Economii” S.A., BC ”Banca Socială” S.A. și BC ”Unibank” S.A. Aceasta este de 668 de milioane de lei, reprezentînd răscumpărarea obligațiunilor de stat cu termenul de circulație 1 an (50 de milioane de lei) plus dobînzile pentru tot volumul de obligațiuni emise în 2016 (618 milioane de lei).

Achitarea a fost efectuată în conformitate cu Legea 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat. Reiterăm că convertirea garanțiilor de stat în datorie, prin emiterea de VMS-uri, a permis să fie evitată decapitalizarea Băncii Naționale. Decapitalizarea ar fi implicat consecințe grave, precum incapacitatea de a derula politici monetare adecvate, reținerea finanțărilor externe și semnarea unui Acord de țară cu FMI.

Astfel, Ministerul Finanțelor a emis și transmis Băncii Naționale a Moldovei, la 4 octombrie 2016, obligațiuni de stat în sumă de aproximativ 13 miliarde de lei, în volum egal cu suma creditelor neachitate de „Banca de Economii” S.A., BC ”Banca Socială” S.A. și BC ”Unibank” S.A. Băncii Naționale la data emiterii obligațiunilor de stat. Obligațiunile de stat au fost emise pe termene de la 1 an pînă la 25 de ani. Răscumpărarea obligațiunilor de stat va fi efectuată în baza unui grafic agreat cu Banca Națională a Moldovei. Dobînzile vor fi achitate semianual, cu excepția cupoanelor pentru primul an.

În perioada 16 octombrie 2015 – 3 octombrie 2016, cele trei bănci aflate în proces de lichidare au rambursat BNM 780,6 milioane de lei din suma creditelor de urgență acordate, precum şi 8,8 milioane lei dobînzi aferente. Din data de 4 octombrie 2016 și pînă în prezent, BEM, Banca Socială și Unibank au transferat la bugetul de stat mijloace băneşti, din valorificarea activelor lor, în sumă de 274,6 milioane de lei. Suma totală rambursată constituie 1,06 mld. lei.

Statul urmează să vîndă și alte active aflate acum sub sechestru, în dosarele ce vizează cele trei bănci devalizate, a căror valoare este de aproximativ un miliard de lei. Banii vor fi transferați, de asemenea, în bugetul de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?