X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cîte milioane a primit Ministerul Finanţelor din plasarea VMS

11 oct. 2017,, 13:51   Economie
1952 2

Rata valorilor mobiliare de stat (VMS) şi-a încetat scăderea şi a început să crească uşor.

La licitaţia de marţi, 10 octombrie, Ministerul Finanţelor a plasat hîrtii de valoare în sumă de 210,33 milioane de lei. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 6,15-6,42% comparativ cu rentabilitatea de 6,03-6,37% de săptămîna trecută.

La licitaţia de marţi, emitentul a propus spre plasare VMS în sumă de 170 mil. lei. Cererea băncilor la VMS a depăşit 246 mil. lei, cu 6,48 mil. lei mai puţin decît la licitaţia precedentă.

Experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că indicele rentabilităţii VMS depinde direct de rata inflaţiei. Creşterea nesemnificativă a acesteia în luna septembrie a dus la o creştere mică a ratei hîrtiilor de valoare.

Anterior, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, spunea că în perioada de vară rata la hîrtiile de valoare plasate săptămînal de Minister scădea prea repede.

"De aceea, nu exclud că în următoarele cîteva săptămîni, rentabilitatea VMS ar putea creşte nesemnificativ, fapt ce va determina ca hîrtiile să devină un instrument financiar mai preferat pentru bănci", a menţionat ministrul.

În luna septembrie, nivelul anual al indicelui preţurilor de consum în Moldova a fost de 7,6%, fiind cu peste 1% mai mare decît rata inflaţiei țintită de Banca Naţională, care încearcă să o readucă în ”coridorul de inflaţie” 5% – plus-minus 1,5%.

În opinia unor de experţi, inflaţia "este provocată" simultan de mai multe lucruri: fluxul de valută în ţară, care, în ianuarie-august 2017, a crescut cu peste 12% faţă de aceeaşi perioadă în 2016, veniturile bugetare, care s-au majorat cu 21,1%, creşterea cheltuielilor bugetare cu 9,4%.

"Oricît de paradoxal ar fi, dar toate cele menţionate mai sus, împreună cu alţi factori, împiedică BNM să tempereze inflaţia şi să stabilizeze cursul de schimb. Surplusul de masă monetară în lei, care vine prin buget, împrumuturile bancare, majorarea salariilor în sectorul afacerilor – toate acestea menţin preţurile de consum la un nivel înalt", spun experţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?