Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon l-a rugat pe Putin să extindă lista exportatorilor moldoveni în FR

11 oct. 2017,, 11:00   Politică
3195 2

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat președinteluiRusiei, Vladimir Putin, cu rugămintea de extinde lista întreprinderilor moldovenești, cărora li se va permite accesul pe piața rusă.

Dlui a solicitat, de asemenea, de la șeful statului rus să le fie acordate amnistii de migrație cetățenilor moldoveni ale căror încălcări se încadrează sub incidența articolului 27 din Legea federală № 114, precum și să sprijine candidatura Republicii Moldova în obținerea statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

Igor Dodona venit cu aceste solicitări în cadrul întrevederii cu președintele Federației Ruse,Vladimir Putin, la Sochi, mulțumindu-i încă o dată liderului rus pentru o serie de decizii pozitive privind exportul produselor moldovenești pe piața rusă și amnistia pentru imigranții de muncă, relatează NOI.md.

"În cele 8 luni ale anului 2017 exportul produselor moldovenești pe piața rusă a crescut de mai multe ori, la unele poziții. O asemenea creștere a cifrei noastre de afaceri nu a mai fost înregistrată de 10 ani. De amnistierea de migrație au putut să beneficieze zeci de mii de compatrioți de-ai noștri care lucrează în Rusia", a subliniat Igor Dodon.

Președintele Republicii Moldova și-a exprimat dezideratul ca relațiile comerciale și economice dintre țările noastre să fie restabilite totalmente, precum și interesul sincer pentru dezvoltarea în continuare a cooperării cu Federația Rusă în cadrul CSI și a altor asociații internaționale. În special, Igor Dodon a subliniat importanța pentru Moldova, de a obține statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.


Într-un alt context, șeful statului moldovean a menționat că Republica Moldova contează și în continuare pe participarea activăa Federației Ruse la procesul de negocieri în ce privește reglementareaproblemei transnistrene, în care aceasta joacă un rol foarte important.

"Noi contăm și în continuare pe sprijinul Rusiei în promovarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean și sîntemcointeresați de realizarea unui progres real în acest sens în anul curent, - a subliniat dlui și a reiterat poziția Republicii Moldova cu privire la problema transnistreană: - Susținem în mod consecvent soluționarea politică a conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri «5 + 2», bazat pe respectarea principiilor suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special Transnistriei.Sîntemhotărîți să promovăm în continuare dialogul direct între Chișinău și Tiraspol la nivelul liderilor, al reprezentanților politici și al grupurilor de lucru pentru consolidarea încrederii în vedereasoluționării problemelorde zi cu zi, cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și la nivelul reprezentanților societății civile".

Șeful statului moldovean a remarcat încă o dată rolul pozitiv pe care l-a avut și-l are operațiunea actuală de menținere a păcii cu participarea trupelor de menținere a păcii din Rusia în stabilirea păcii pe Nistru.

Igor Dodon a remarcat în mod deosebit că nici pe departe pe toți din elita politică a Moldovei îi aranjează o asemenea îmbunătățire a relațiilor moldo-ruse și de dezvoltarea parteneriatului nostru strategic.

"Guvernul și majoritatea parlamentară, controlată de țările occidentale, încearcă cu toate forțele să submineze relațiile dintre țările noastre. Eu condamn categoric orice manifestări antirusești în activitatea autorităților din Moldova, cum ar fi deportările din Moldova a oficialilor ruși, a jurnaliștilor și artiștilor, propaganda antirusească a mass-media de stat", a spus Igor Dodon, asigurîndu-l pe președintele Rusiei că nu va semna nici o lege antirusească, chiar dacă majoritatea parlamentară va vota din nou pentru el. Acest lucru se referă, în special, la proiectul de lege privind interzicerea difuzării de știri și programe analitice rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

Președintele Republicii Moldova s-a adresat președintelui Rusiei cu rugămintea de a susține solicitarea Republicii Moldova de obținere a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Dlui a venit, de asemenea, cu rugămintea de a fi extinsă lista întreprinderilor din Moldova cărora li se va permite accesul pe piața rusă, dar și de a le fi acordată amnistia de migrație cetățenilor moldoveni ale căror încălcări cad sub incidența articolului 27 din Legea federală №114.

"Sînt sigur că relațiile noastre cu Rusia, principalul partener strategic al Republicii Moldova, vor deveni mai puternice, în ciuda tuturor obstacolelor care ne sînt create", a concluzionat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?