Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Vlah: Pentru dezvoltarea Moldovei e necesar un nou model economic

6 oct. 2017,, 17:01   Economie
2800 2

Pentru dezvoltarea cu succes a Moldovei, este nevoie de un nou model economic, consideră başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.


Vineri, la conferinţa "Macro-2017: Moldova în 2030", ea a spus că "în Moldova modernă există multe probleme, în primul rînd lipsa locurilor de muncă, care duce la o rezonanţă publică legitimă – migraţia de muncă în masă în străinătate. O altă problemă este specializarea îngustă a economiei moldoveneşti, cu accent pe servicii şi agricultură. Creşterea economică este direct legată de dezvoltarea industriei, însă în Moldova ponderea industriei în PIB este de numai 12%, în timp ce în ţările dezvoltate aceasta este de cel puţin 24%".

Ea a menţionat că, "în ultimii ani, Moldova trece printr-o perioadă de creştere economică extrem de instabilă. În 2016, PIB-ul pe cap de locuitor a fost de numai $1902, care ce este de 17 ori mai mic decît în Uniunea Europeană şi cinci ori mai mic decît în CSI. În ratingul internaţional al competitivităţii, republica ocupă locul 84, între Laos şi Nicaragua".

"La instabilitatea economică se adaugă şi instabilitatea politică, ceea ce duce la creşterea datoriei externe şi la reducerea investiţiilor străine directe. Moldova rămîne extrem de dependentă de asistenţa macrofinanciară din străinătate, precum şi de transferurile băneşti. Dar cetăţenii moldoveni care lucrează în alte ţări preferă tot mai mult să nu se întoarcă în republică, ci să se asimileze într-o ţară nouă. Iar acest lucru duce la scăderea remitenţelor", a spus ea.

Potrivit başcanului, "pentru succesul economic, Moldova trebuie să-şi regîndească propria poziţie şi să se îndepărteze de geopolitică. Este nevoie de un nou model economic, bazat pe atragerea maximă a investiţiilor, inclusiv prin implementarea proiectelor de investiţii interstatale.

"Găgăuzia se detaşează de vectorul politicii externe, este deschisă la 360 de grade şi este gata să coopereze cu toate ţările şi agenţii economici care sînt dispuşi să dezvolte economia regiunii", a concluzionat Irina Vlah.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?