X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Acesta este cel mai solicitat produs alimentar din R. Moldova pe piața externă

6 oct. 2017,, 10:10   Economie
4088 3

În acest an, recolta nucilor diferă, în unele zone e foarte bună, în altele – foarte slabă. Cauza acestora a fost ninsoare din această primăvară. Totuși, ploile din toamna anului trecut au ajutat o parte din pomi să ierneze bine.

Despre estimările recoltei din acest an a nucilor și preponderent cum vor fi acestea reprezentate pe piață, reporterul CURENTUL a discutat cu Oleg Tîrsînă, director tehnic al Pepinierei Voinești, dar și Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi nucifere.

Oleg Tîrsînă spune că fiecare an agricol vine cu diferite provocări pentru cultura nucului.

„Acest an agricol a început bine având în vedere căderile foarte bune de precipitații din toamna 2016 care au ajutat pomii să ierneze foarte bine și să demareze bine în vegetație. Primăvara însă a fost una foarte specifică, amintind scăderea bruscă a temperaturii în data de 21 – 22 aprilie până la valori de – 6 grade Celsius, care au afectat puternic atât livezile de nuc, cât și fâșiile de aliniament alcătuite din pomi de nuci. Așa se face că pe alocuri avem pomi foarte încărcați cu recoltă în timp ce, concomitent, în unele raioane, recolta este foarte slabă. Ploile abundente din perioada aprilie – iunie pe de o parte au ajutat la formarea unei recolte bogate iar, pe de altă parte, au afectat calitatea recoltei prin favorizarea răspândirii bacteriozei și a altor maladii care, în unele cazuri, au condus la pierderi de până la 40% din mărimea recoltei”, spune specialistul.

Oleg Tîrsînă spune că este devreme de a estima care va fi recolta în acest an.


„Nucicultorii din unele regiuni spun că au un spor relativ de producție, în timp ce alții au pierderi față de anul precedent. La fel, o parte semnificativă de nuci a fost afectată de boli și de viermele mărului, ceea ce le face inutilizabile. Părerea mea este că recolta din acest an va fi la nivelul anului precedent ori nu va fi cu mult mai mare”, spune Oleg Tîrsînă.

Totodată, el spune că cererea pe piața externă este foarte mare, iar prețurile vor fi ca și anul precedent sau chiar mai mari.

„Prețul nucilor în coajă și la miez, dacă nu vor fi la nivelul anului precedent, atunci ne așteptăm să fie mai mare. Cererea pe piața externă este foarte mare, Franța are o producție redusă din cauza unor înghețuri puternice din această primăvară. SUA, în calitate de principal exportator mondial de nucă în coajă și miez, așteaptă o recoltă cu 5% mai mică din cauza unor intemperii ceea ce va afecta puternic prețurile. Însă nu putem ști care va fi evoluția în dinamică a prețurilor pe piața noastră. Ceea ce îmi doresc este ca investițiile efectuate de nucicultorii din țara noastră să le aducă rezultatele sperate primind un preț corect pentru producția din livezile lor”.Menționăm că, anual, R. Moldova exportă în jur de 10-12 mii tone de nuci. De la începutul anului 2016, prețurile miezului de nucă ajungeau între 75-115 lei pentru un kilogram.

Nucile în coajă ajungeau să coste 15-25 lei pentru un kilogram.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?