Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Armaşu: Anul curent Moldova nu va primi asistență macrofinanciară de la UE

5 oct. 2017,, 13:30   Economie
3568 5

Moldova nu va primi în anul curent asistență macrofinanciară din partea UE.

O declarație în acest sens a făcut ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, care a comentat amendamentele aprobate de Guvern la Legea bugetului pe anul 2017, care prevăd diminuarea sumelor planificate de încasări la buget de pe urma asistenţei externe, relatează NOI.md.

Ministrul Finanţelor a menţionat că în Legea bugetului pe anul 2017 au fost prevăzute sume de pe urma încasării a două tranşe de asistenţă macrofinanciară din partea UE. Însă, deoarece procesul de aprobare a tranşelor va fi destul de îndelungat, procedurile semnării de către Guvern şi ratificare în Parlament a acordului cu UE privind asistenţa macrofinanciară vor dura, Moldova nu va reuşi să îndeplinească toate condiţiile şi să obţină banii din prima tranşă anul curent.

Octavian Armaşu a specificat că, după cum se aşteaptă, la începutul anului 2018, în ianuarie anul viitor, Moldova va îndeplini toate condiţiile pentru obţinerea mijloacelor din prima tranşă a asistenţei macrofinanciare din partea UE.


Anterior Guvernul Moldovei a aprobat proiectul Acordului cu UE privind acordarea pentru ţara noastră a asistenţei macrofinanciare în valoare de pînă la 100 de milioane de euro, precum şi Memorandumul adiţional la acest acord.

Pentru semnarea documentelor a fost mandatat ministrul Finanțelor, Octavian Armaşu. După cum se aşteaptă, UE va aloca Moldovei asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 mil. euro, totodată, 60 mil. euro vor fi credite preferenţiale, iar 40 mil. euro vor fi alocați sub formă de grant.

Mijloacele vor fi oferite în trei tranşe şi vor fi disponibilizate în funcţie de progresul în realizarea programului cu FMI şi de îndeplinire a condiţiilor stabilite cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?