X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Parlamentul UE va decide în noiembrie dacă acordă asistenţă Moldovei

4 oct. 2017,, 09:31   Economie
2834 1

Parlamentul European va lua o decizie privind acordarea asistenţei macrofinanciare pentru Moldova în luna noiembrie.

Această propunere a fost acceptată de deputaţii parlamentului European, care au participat marţi, la Strasbourg, la audierile în privinţa situaţiei din Moldova.

Deputatul Partidului Popular European (PPE), Cristian Preda, a menţionat că Parlamentul Moldovei a ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia şi a aprobat sistemul electoral mixt, pe care majoritatea instituţiilor europene au spus că "nu este binevenit".

"Această decizie este avantajoasă numai Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care este un apropiat al lui Vladimir Putin, şi preşedintelui Partidului Democrat, care au încheiat un acord pentru a acapara toată puterea politică în republică", a spus Preda.

El a menţionat, de asemenea, că Uniunea Europeană va oferi finanţare Moldovei doar dacă recomandările instituţiilor europene vor fi respectate.

Deputatul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (PASD), Victor Boştinaru, dimpotrivă, consideră că "această asistenţă financiară este necesară pentru Moldova mai mult ca niciodată".

"Guvernul Pavel Filip face paşi de succes pentru depăşirea situaţiei de criză din 2015, îndeplineşte consecvent prevederile Acordului de Asociere RM-UE. Republica are nevoie de finanţare pentru a pune în aplicare pachetul larg de reforme", a subliniat Boştinaru.

El consideră că, "prin acţiunile lor, Guvernul şi Parlamentul Moldovei nu permit extinderea influenţei preşedintelui pro-rus Igor Dodon".

Deputatul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Petras Austrevicus, a menţionat că "autorităţile moldovene trebuie să ajungă în mod independent la un consens politic în ţară şi să nu aştepte ca Bruxelles să facă acest lucru pentru ei".

"În prezent, UE este martoră a modului în care corupţia continuă să crească în Moldova, cazurile penale sînt iniţiate din motive politice, inclusiv împotriva primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Această evoluţie a evenimentelor nu creşte nivelul de încredere al partenerilor europeni în Republica Moldova", a subliniat Austrevicius.

Deputatul Siegfried Mureşan a menţionat că "majoritatea parlamentară, după ce a votat pentru sistemul electoral mixt, a pierdut complet încrederea partenerilor europeni".

"Moldova are nevoie de condiţii dure din partea UE. Acestea vor asigura rapiditatea şi eficacitatea reformelor menite să sporească nivelul de trai al cetăţenilor republicii. Prin urmare, asistenţa financiară poate veni în Moldova doar dacă vor fi respectate recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale altor instituţii europene", a spus Mureşan.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?