Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova, din nou subiectul unor dezbateri în Parlamentul European

4 oct. 2017,, 08:42   Politică
5656 10

În ajunul Summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura pe 24 noiembrie la Bruxelles, situaţia politică din Republica Moldova a fost din nou subiectul unor dezbateri în Parlamentul European.

Ajutoarele financiare pe care UE le va acorda în continuare Republicii Moldova vor depinde de atitudinea Chişinăului faţă de angajamentele pe care şi le va asuma în cadrul unui memorandum de înţelegere ce urmează să fie semnat între cele două părţi. Declaraţia a fost făcută de către Christos Stylianides, comisarul european pentru ajutoare umanitare şi managementul crizelor, în numele Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, transmite IPN.

Potrivit unei declaraţii prezentate în plenul Parlamentului European marţi seara, 3 octombrie, de către Christos Stylianides, UE va continua să observe îndeaproape tot ce se întîmplă în Republica Moldova. Potrivit declaraţiei, UE va monitoriza strict modul în care autorităţile de la Chişinău vor ţine cont în continuare de recomandările partenerilor internaţionali referitor la noul sistem electoral. Christos Stylianides a amintit că Republica Moldova are cu UE semnat un program de sprijin pentru sectorul de judiciar, dar deocamdată rămîn suspendate alocarea fondurilor din program, deoarece nu s-au făcut progrese suficiente pentru a justifica efectuarea transferurilor. „O democraţie sănătoasă nu numai că depinde de o legislaţie electorală bună, dar are nevoie şi de un sistem judiciar adecvat, puternic, şi de o luptă clară împotriva corupţiei”, a declarat Christos Stylianides.

Un comentariu pe marginea declaraţiei a avut Cristian Preda, deputat al grupului Partidului Popular European. Acesta a amintit că guvernarea de la Chişinău nu a luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia şi a votat trecerea la un nou sistem electoral. Eurodeputatul crede că votul mixt este o înţelegere între preşedintele Igor Doron şi liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care conduc în prezent cele mai influente partide politice de la Chişinău, şi ar dori eliminarea celorlalte formaţiuni politice. Cristian Preda a cerut repetat Parlamentului European să solicite Comisiei Europene suspendarea transferului ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro.

Petras Austrevicius, deputat al Grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, a spus că la nivelul UE stîrnesc îngrijorare procedurile judiciare imparţiale aplicate la Chişinău de către instanţele de judecată. Eurodeputatul s-a referit la dosarul primarului general de Chişinău, suspendat, Dorin Chirtoacă. „Numai un sistem judiciar depolitizat poate să dea sentinţe corecte. Văd că Moldova ratează în acest sens. Am o poziţie critică privind viitorul european al Moldovei. Ţara va continua să piardă pînă în momentul în care autorităţile ei vor ajunge la o concluzie privind construirea unei Moldove europene”, a spus Petras Austrevicius.

Igor Soltes, eurodeputat care a condus misiunea Parlamentului European de monitorizare a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, s-a întrebat dacă mai are rost ca UE să trimită fonduri către Republica Moldova, dacă acestea nu fac altceva decît să dispară. Acesta susţine că la Chişinău justiţia nu lucrează în vederea recuperării banilor furaţi din sistemul bancar, corupţia este în creştere, iar libertatea mass-media şi libertatea de opinie, sînt restrînse. „Se face politică prin arestarea oponenţilor politici, nu există un sistem juridic viabil, nepărtinitor. Toate aceste elemente trebuie să ne îngrijoreze. Dată fiind situaţia, eu cred că Parlamentul European trebuie să joace un rol”, a declarat Igor Soltes.

Potrivit lui David McAllister, eurodeputat german din partea PPE, dacă nu sînt realizate progrese în implementarea reformelor, acest lucru trebuie să aibă consecinţe financiare. „Mai puţin pentru mai puţin”, a spus David McAllister.

Bas Belder, deputat al Grupului pentru Independenţă şi Democraţie, a declarat că votarea sistemului de vot mixt înseamnă că la Chişinău statul de drept va fi în continuare slăbit şi nu va permite existenţa unei opoziţii politice democratice. „Alegerile din toamna viitoare nu se prezintă sub cele mai bune auspicii. Situaţia este cu adevărat îngrijorătoare. Şi trebuie oare să se dea 100 de milioane de euro ajutor macrofinanciar acestei ţări în aceste condiţii?”, s-a întrebat Bas Belder.

Unii deputaţi au pledat pentru acordarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro doar după ce vor fi înainte un şir de condiţii clare pentru realizarea reformelor, iar ulterior să fie analizate rezultatele implementării acestora şi apoi debursarea sumelor. „Nu trebuie să ne fie teamă să înaintăm condiţii Moldovei. Cetăţenii asta aşteaptă de la noi, nu să semnăm cecuri mari şi ulterior nu se face nimic”, a spus eurodeputatul romîn Siegfried Mureşan.

„Lucrurile care se petrec la Chişinău nu fac din Republica Moldova un stat candidat la UE”, a spus Marian Jean Marinescu, deputat al grupului Partidului Popular European.

Pe de altă parte, alţi deputaţi au criticat poziţia colegilor cu poziții dure, acuzîndu-i că cerînd suspendarea ajutorului financiar pentru Republica Moldova, o va înapoia de pe drumul european pe care a pornit acum cîţiva ani.

Victor Boştinaru, deputat al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților a amintit că Guvernul de la Chişinău a cerut Federaţiei Ruse retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova precum și de iniţiativa Partidului Democrat de a introduce în Constituţie integrarea europeană drept vectorul strategic de dezvoltare al Moldovei. „Aceste fapte demonstrează că acţiunile nu sînt în complicitate cu Rusia. Dacă nu sprijinim Republica Moldova astăzi, o dăm gratis Rusiei”, a spus Victor Boştinaru.

Norica Nicolai, deputat al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, a atras atenţia asupra faptului că dacă UE nu va ajuta acum Republica Moldova cu cele 100 de milioane de euro, le va obţine din partea Federaţiei Ruse şi astfel UE va deveni irelevantă pentru cetăţenii moldoveni. „Şi este păcat pentru ceea ce am investit noi în sprijinul cetăţenilor moldoveni care sînt europeni”, a declarat Norica Nicolai.

Deputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților, Andi Cristea, a spus că Republica Moldova se află pe drumul cel bun, situaţia economică a Moldovei se stabilizează, iar susţinerea europeană trebuie să continue pentru că reformele sînt în plină desfăşurare. „Există şi în continuare multe provocări interne, dar implementarea Acordului de Asociere progresează într-un ritm stabil. Următoarele luni vor fi cruciale pentru a confirma această tendinţă pozitivă”, a declarat Andi Cristea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?