X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Defileul de lîngă satul Văratic, Rîşcani (Foto)

3 oct. 2020,, 18:45   Societate
12189 0

După călătoriile noastre de-a lungul rîului nordic Ciuhur v-am povestit despre numeroasele monumente ale naturii, situate pe cursul său, sperăm să vă povestim şi despre alte minuni ale acestui rîu uimitor.

În toamna anului 2013, încheindu-ne călătoria de la satul Druţa pînă la Horodişte, ne-am pomenit aproape de satul Văratic, situat pe braţul Ciuhurului, lacului de acumulare Costeşti. Ne-am amintit despre cunoscutul defileu, format de pîrîul Văratic, afluentul de dreapta al Ciuhurului.

Însă atunci am renunţat la ideea de a continua să înaintăm în defileu, deoarece din cauza toamnei secetoase pîrîul de la fundul defileului secase complet. Cu toate acestea, urcîndu-ne pe versantul stîng abrupt al defileului, am făcut cîteva fotografii panoramice ale acestui monument al naturii şi am decis să ne întoarcem anul viitor pentru a ne încheia povestirea despre el. Astfel a apărut această publicație.

Defileul Văratic, spre deosebire de multe alte defileuri de printre lanţurile de toltre, este destul de mic, lungimea lui fiind doar de circa un kilometru. Este împrejmuit de şiruri de toltre relativ nu foarte înalte, mai joase pe partea dreaptă a pîrîului (de aproximativ 30 m) și mai înalte pe malul stîng (60-70 m). Defileul este sinuos, lățimea lui variind de la 10 pînă la 30 m, pe alocuri extinzîndu-se pînă la 50-60 m. Pîrîul propriu-zis are o lățime de aproximativ 2-3 m, iar adîncimea nu e mai mare de jumătate de metru. În partea de sus a defileului în pîrîul Văratic se varsă un alt pîrîru, fără denumire, care formează o vale foarte frumoasă, cu iarbă deasă, mănoasă şi flori pestriţe, continuarea articolului citiți aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?