Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Filip: Guvernul dă prioritate afacerilor reale

3 oct. 2017,, 13:20   Politică
2065 3

Guvernul a decis să iasă din zona de confort şi populism pentru a urma principiul "schimbarea necesită o abordare nouă".

O declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Pavel Filip marţi, la inaugurarea Săptămînii de afaceri "Moldova Business Week 2017".

El a spus că pentru orice guvern nu este nimic mai important decît crearea condiţiilor pentru atragerea investitorilor, deoarece investiţiile sînt motorul economiei. Investitorii trebuie să acorde atenţie avantajelor pe care le are Moldova, oportunității de a deschide un parc de tehnologii informaţionale, precum şi faptului că în ţară industria se dezvoltă dinamic, iar statul creează condiţii pentru dezvoltare.

"Republica Moldova implementează activ reforme care sînt percepute dureros de către unii oameni, deoarece reformele rareori dau rezultate pozitive la început. Cu toate acestea, cetăţenii vor simţi în curînd beneficiul reformelor", a spus el.

Filip a spus că Guvernul a reuşit să reducă numărul de acte permisive, antreprenorii deja prezintă un singur raport, iar numărul organelor de control a fost redus de la 58 la 13. De asemenea, a fost găsită o alternativă pentru patenta de întreprinzător.

Potrivit lui, în zilele următoare preşedintele va promulga Legea privind modificarea Codului muncii, menită să asigure un echilibru între interesele angajatorului şi angajat.

Prim-ministrul consideră că impactul pozitiv al reformelor este demonstrat de rezultatele clasamentului mondial al competitivităţii, în care Moldova a urcat 11 poziţii în comparaţie cu anul 2016, iar în clasamentul creării locurilor de muncă ţara ocupă locul şase.

Şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menţionat dezvoltarea durabilă a relaţiilor dintre UE şi RM, precizînd că Acordul de asociere şi Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător au adus aceste relaţii la un nou nivel.

"Deja de trei ani, Moldova a primit acces la o piaţă europeană mare şi bogată. UE este un partener comercial cheie al Republicii Moldova, mai mult de 63% din exporturile Moldovei revin UE. Acesta este un rezultat care nu poate fi contestat nici măcar de cei mai aprigi adversari ai Acordului de asociere", a remarcat el.

Diplomatul a spus că peste jumătate din investiţiile realizate în economia moldovenească provin din UE, dar pentru a creşte această cifră, autorităţile trebuie să se concentreze pe reforma justiţiei, pe sfera fiscală, pe crearea statului de drept şi pe extinderea accesului businessului la finanţare.

"Moldova Business Week 2017" este organizat de Ministerul Economiei şi Infrastructuri şi Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO). Evenimentul va dura pînă la 6 octombrie, timp în care la activităţi vor participa conducători ai instituţiilor de stat, parteneri de dezvoltare, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie şi ai asociaţiilor de afaceri, precum şi peste o mie de companii autohtone şi străine. Se preconizează că la eveniment va participa şi prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, care va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 6-7 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?