Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Fracţiunea PSRM propune formarea a trei circumscripţii electorale în Găgăuzia

3 oct. 2017,, 08:42   Politică
2119 0

Fracţiunea Partidului Socialiştilor propune formarea a trei circumscripţii electorale în Găgăuzia, astfel încît autonomiei să-i fie oferită o cotă de trei locuri în Parlament, în baza sistemului electoral mixt.

Aceasta prevede proiectul de lege privind introducerea modificărilor în Codul electoral, înregistrat de socialişti la secretariatul Parlamentului.

Autorii proiectului de lege sînt deputaţii socialişti Vladimir Ţurcan, Vlad Batrîncea, Eduard Smirnov şi Vladimir Golovatiuc. Ei propun ca în Autonomia Găgăuză să fie formate trei circumscripţii electorale, reieşind din principiul "numărului relativ egal de alegători". Totodată, autorii insistă pe includerea obligatorie în listele de partid "a cel puţin doi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale care locuiesc compact pe teritoriul Moldovei".

Deputatul Vladimir Ţurcan a spus că "proiectul de lege a fost elaborat în baza practicii altor ţări europene". Potrivit acestuia, la elaborarea amendamentelor au fost luate în considerare recomandările de la Lund privind participarea eficientă a minorităţilor naţionale în viaţa socio-politică (recomandările Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale).

"În prezent, comisia a început să lucreze la constituirea circumscripţiilor electorale. Este foarte important să fie respectate drepturile minorităţilor naţionale şi reprezentarea lor în Parlament. Proiectul stipulează că în Găgăuzia vor fi create circumscripţii care nu pot include localităţi ce nu fac parte din autonomie. Credem că este necesar să se garanteze în mod legislativ crearea a trei circumscripţii electorale în autonomie", a spus Ţurcan.

Socialiştii insistă, de asemenea, să includă în Codul electoral o prevedere care să menţioneze că în listele candidaţilor din partea partidelor să fie incluşi cel puţin doi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

Aceste propuneri ale PSRM vizează îndeplinirea promisiunii Preşedintelui Igor Dodon. În cadrul vizitei în Gagauzia la sfîrşitul lunii iulie, Igor Dodon a promis autonomiei o cotă de cinci locuri în Parlamentul republicii.

"Conform legii, în Găgăuzia vor fi create două sau trei circumscripţii electorale. Alţi doi candidaţi vor fi incluşi în listele de candidaţi ai Partidului Socialiştilor pe locuri care garantează trecerea în Parlament. Am convenit că, în cazul în care în Găgăuzia vor fi create două circumscripţii, listele de candidaţi ale PSRM vor fi incluşi trei candidaţi din Găgăuzia, aastfel încît Autonomia Găgăuză să aibă cel puţin cinci locuri în viitorul Parlament", a spus Dodon.

Deputaţii altor partide nu susţin propunerile socialiştilor. Ei consideră că promisiunile Preşedintelui sînt "populiste". În opinia lor, dacă Preşedintele ar fi vrut cu adevărat includerea acestor prevederi în lege, el trebuia să facă propunerile în timpul discutării proiectului de lege în Parlament sau să-l întoarcă pentru revizuire. Cu toate acestea, Partidul Socialiştilor a votat împreună cu coaliţia de la guvernare pentru trecerea la sistemul electoral mixt, iar Preşedintele Igor Dodon a promulgat noua lege în aceeaşi zi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?