X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Ce i-a spus lui Filip directorul regional al BM?

2 oct. 2017,, 18:00   Economie
3379 3

Banca Mondială este dispusă să sprijine eforturile Guvernului Moldovei în implementarea agendei de reforme orientate spre asigurarea creșterii economice și ridicarea nivelului de viață al cetățenilor.

Acest fapt a fost declarat de către directorul regional al Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova și Ucraina, Satu Kähkönen, în cadrul unei întrevederi cu Prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, în cadrul căreia părțile au discutat unele aspecte ale parteneriatului Guvernului și Băncii Mondiale, precum și perspectivele bunei cooperării bilaterale ulterioare.

Prim-ministrul Pavel Filip a adus Băncii Mondiale mulțumiri pentru eforturile depuse în ultimii ani pentru implementarea de către Guvern a agendei de reforme, menționînd că Banca Mondială împreună cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană sînt principalele stîlpuri instituționale pentru implementarea agendei europene în Moldova.

„Programul nostru de guvernare se bazează pe Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. În acest sens, expertiza dumneavoastră este esențială în îndeplinirea acestuia. Totodată, parteneriatul care există între Republica Moldova și Banca Mondială ne va permite adaptarea programului economic, astfel ca să avem creştere economică şi să asigurăm bunăstarea populaţiei”, a menționat Pavel Filip.

În acest context șeful Guvernului s-a arătat convins de realizarea cu succes a actualului program de cooperare cu BM, precum și a specificat importanța următoarei Strategii de țară pentru 2018-2021, bazată pe trei priorități, inclusiv: guvernanța economică, guvernanța serviciilor și dezvoltarea competențelor.


Astfel, componenta „Guvernanța economică” prevede consolidarea supremației legii și responsabilizarea instituțiilor economice, consolidarea gestiunii activelor în sectorul public și sporirea stabilității sectorului financiar,

Componenta „Guvernanța serviciilor” presupune îmbunătățirea serviciilor publice prin sporirea eficienței și calității acestora.

Componenta „Dezvoltarea competențelor” prevede sporirea relevanței și a calității învățământului primar și general secundar pentru a permite populației să obțină și să îmbunătățească competențele profesionale.

Prim-ministrul a mai precizat că cele trei priorități ale Strategiei se combină perfect cu viziunile și prioritățile Guvernului. Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a specificat necesitatea unei valorificări eficiente a mijloacelor publice și asistenței financiare externe. „Prin realizarea reformei Guvernului ne-am propus să fortificăm instituţiile statului, fapt ce urmează să elimine utilizarea ineficientă a banilor publici”, a declarat Pavel Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?