Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Divizările între estul și vestul Germaniei se mențin

2 oct. 2017,, 22:00   Externe
3629 0

Aproape două treimi dintre germani consideră, la 27 de ani după reunificarea țării, că se mențin divizări între fostul Est comunist și Vestul capitalist, relevă un sondaj publicat luni de cotidianul Bild, transmite Reuters.

Realizat de institutul INSA, sondajul arată că 64,6% dintre intervievați sunt de părere că germanii sunt martorii unor astfel de divizări, comparativ cu cei 22,9% care le consideră depășite.

Sondajul — publicat în ajunul Zilei Reunificării Germaniei — mai dezvăluie că 74% dintre germanii din fosta Republică Democrată văd această 'barieră invizibilă', față de numai 62,3% dintre cei care au trăit în Germania de Vest.

Divizările persistente au fost vizibile la alegerile federale de pe 24 septembrie, cînd votanții au administrat principalelor partide ale sistemului cele mai severe înfrîngeri din perioada postbelică, în timp ce formațiunea “Alternativa pentru Germania” (AfD), cu un scor de 12,6%, a intrat pentru prima dată în Bundestag.


Sprijinul față de AfD și platforma sa “de luare a țării înapoi” a fost deosebit de puternic în estul țării, fiind alimentat de decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porțile pentru aproape un milion de refugiați, în majoritate musulmani, în 2015.

Prim-ministrul social-democrat al landului Renania-Palatinat, Malu Dreyer, a apreciat că rezultatul alegerilor a fost “un semnal de alarmă” pentru partidele mari în ce privește nevoile nesatisfăcute și îngrijorările est-germanilor.

“Am subestimat la cîte presiuni de transformare au fost supuși est-germanii și cât de multe au trebuit să realizeze pentru a face din reunificare o realitate”, a declarat Malu Dreyer la postul de radio Bayrischer Rundfunk.

'Reunificarea nu a avut impact asupra vieții de zi cu zi a majorității vest-germanilor', a explicat ea, subliniind că este imperativă găsirea unor soluții la dezechilibrele între Est și Vest, inclusiv continuarea armonizării nivelului pensiilor.

Ministrul cercetării, Johanna Wanka, a anunțat un nou proiect care va analiza câți naziști au putut continua să lucreze în instituțiile din educație și cercetare din Germania Democrată după Al Doilea Război Mondial. Analiza este necesară în completarea celei întreprinse pe același subiect în fosta Germanie de Vest, a explicat ministrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?